Svenska
Blog
Project Hospital: när realism trumfar humor

Project Hospital: när realism trumfar humor

Jag har spelat min beskärda mängd av Theme Hospital och Two Points Hospital, och min slutsats är att Project Hospital är bättre. Det säger jag trots att båda förstnämnda är fantastiskt bra underhållning. Skillnaden är att de inte ger utrymme för den simulering av sjukhus jag är nyfiken på att utforska. Min åsikt är att det saknades spelmässiga inslag för det där riktigt långtgående sjukhusen. Även om jag följde detta sjukhusspel genom sin utveckling, var det först med sommarrean jag slog till. Därför tänkte jag med lite timmars speltid redogöra lite positiva tankar om detta.

För den som aldrig hört om detta så är spelet ett försök att vara en autentisk simulering av ett sjukhus. Det finns såklart gränser för detta, men jag tycker att den gör ett fint jobb för det mesta. Du blir lite av en supermanager som inte bara ska bygga sjukhusen utan också sköta dekoration, säkerhet, budget och nästan allt annat. Du kan också hoppa in i skorna som en läkare. I den rollen kan du sköta patienter med diagonitisering, flytta dessa till rätt avdelningar och behandla vederbörande beroende på åkommor.

Du kan inte alltid rädda alla patienter utan även lite mörkare sidor, som död behandlas i spelet. Det går att stänga av om du inte vill, men redan där skiljer den här simuleringen sig mot konkurenter tonmässigt. Visuellt är det inte riktigt en skönhet men nästan allt telegraferas bra till spelaren. Det är enkelt att hitta informationen jag behöver, och det är lätt att navigera alla menyer tack vare filter och tydliga rubriker. För att underlätta mer kan du välja avdelningens färger, personalens färger på kläderna och lite annat. Det gör att du verkligen kan se vem som jobbar vart om det är ett problem.

Jag kände direkt att Oxymoron Games prioriterat bra. Om du inte gillar att sköta läkarens uppgifter så kan du låta datorn göra det och fokusera på att bygga upp sjukhuset. Spelet har en tendens att överrumpla mig med brist på vårdplatser, personal, överarbetade anställda och mycket annat. Det ställer frågor om vården som vi kan läsa om i tidningar, men du har till uppgift att lösa. Jag tyckte inte att spelet behandlade sitt område respektlöst utan snarare kreativt, lärorikt och intressant. Lite som Planet Zoo gör med sitt ofta kontroversiella område. Efter att ha spelat ett antal timmar är jag imponerad. 

Jag vill betona att spelet behöver sina nedladdningsbara expansioner för att komma till sin rätt. Mycket av de där extra detaljerna som blåser liv i sjukhuset och får det att kännas som ett sådant finns här. Oavsett har du mängder med alternativ med kampanjer, scenarion och spelarbyggt innehåll. Det går såklart även att starta från noll i ett sandlådeläge, och bygga upp ditt sjukhus från grunden. Helhetsmässigt tycker jag att detta är ett bra men också viktigt spel i en genre som får mycket produkter med komiska inslag. Jag tror att det är sunt att även få spel med lite seriösare tonlägen så länge det sköts på ett bra sätt. Ingen har väl missat Theme Hospital, alla barnspel med temat på mobil eller Surgeon Simulator. Av den orsaken håller jag även ögonen på War Hospital som låter dig styra en fältsjukvårdsenhet på fronten under första världskriget.

HQ