Svenska
Blog
Jag vill ha en elektrisk eller vanlig Hurdy Gurdy

Jag vill ha en elektrisk eller vanlig Hurdy Gurdy

Helt spontant har jag kikat på Hurdy Gurdy instrument, det är något av de mest fascinerande instrumenten jag sett. Jag fick prova ett sådant för ett par månader sen och jag tror att jag slog någon typ av guiness rekord i att sittandes i en gungstol veva fram groteskt gräslig hemsk musik. Ljudet skulle beskrivas som att någon hällde ravioli i en bensinmotor och drog naglarna på lacken samtidigt.

Ljudet den kan skapa är väldigt mäktigt och jag gillar instrumentet i folkmusik av olika karaktär. Det tråkiga är väl hur många toner man kan spela och att den har en del begränsningar sett till sin funktion. Den är ju inte riktigt lika anpassningsbar och kan spela lika varierat som en gitarr. Problemet jag kan se med detta instrument är att den ibland kan låta lite som en arg bikupa istället för melodisk och spännande, lite gnällig i sitt ljud har jag märkt i vissa inspelningar i andra märks det inte alls av.

Jag har märkt en del spel som valt att ta med det den sista tiden exempelvis Sea of Thieves. Jag vet inte riktigt själv vad som drar mitt intresse mot instrumentet. Jag har tidigare spelat Cello, Gitarr och nu lite elektrisk gitarr. Kanske att det påminner lite om en Cello eller kanske en fiol men ändå är något helt eget. Det är ett ganska gammalt instrument som syns då och då idag från att ha haft sin guldålder runt 1600-1700-tal om jag inte minns helt fel. Det har också rötter tillbaka till 900-talet även det första i bevarade exemplet av instrumentet i den mer moderna formen är från 1000-talet.

Några exempel i musik
Mina favoritbruk av instrumentet är dock som en del av en större bredd instrument med exempelvis nyckelharpor, gitarrer och annat. Det är ett fantastiskt instrument som kan vara en del av en komposition men kanske inte riktigt lika bra individuellt eller enskilt. Även om det finns en del exempel på solo artister som spelar Hurdy Gurdy bra. Som exempelvis denna musiker som låter instrumentet göra många saker samtidigt:

Guilhem Desq - Le château magique (Hurdy Gurdy)
https://www.youtube.com/watch?v=soP-VolZi0A

En annan sak jag verkligen gillar med instrumenten är den rytm man kan skapa genom hur man vrider på veven som driver instrumentet. Se exempelvis detta:

Four Steps. Minimal Hurdy-Gurdy Tune av Andrey Vinogradov
https://www.youtube.com/watch?v=3WsQBwJbtuM

Instrumentet skiner dock när det är en del av en ensemble eller orkester eller musikband. Som i detta exempel av som är från ett av mina favoritband. Det är förvisso ett band som genomgått en del förändringar det senaste åren men ett som jag följt sedan de släppte sitt första album 2006:

Eluveitie: Deathwalker
https://www.youtube.com/watch?v=BaNfmNFrLQY

HQ