Svenska
Oves Poplista 2020, del 3/3

Oves Poplista 2020, del 3/3

Oves populärkulturella lista 2020

Spel:

Det var verkligen skit med det mesta det här året. Återigen har jag kämpat mot en spellust som inte riktigt infunnit sig, och inte blev det bättre med uppsägning samtidigt som jag gav mig på The Last Guardian. Det var inte många glädjeämnen då, under ett par månader där i somras. Jag tror inte jag spelade särskilt många spel under 2020, tyvärr...

Årets bästa spel gick till förra årets två, då det spelet växte på mig samtidigt som bilfotbollen ändrade typsnitt, menyerna blev sämre och därmed sjönk en placering. Tredje platsen går till en lönnmördarserie, här i brittisk skrud.

1. Shadow Of The Tomb Raider (PS4).
Av någon outgrundlig anledning bytte Square Enix utvecklarteam från Crystal Dynamics till Eidos Montreal inför denna avslutande del, men det har inte påverkat resultatet nämnvärt. För allt är sig likt, det man har gjort är att flytta Lara från Sibirien till Latinamerika, från den snötäckta tundran till grönskande djungel. Camilla Luddington återvänder för tredje gången för att gestalta Lara Croft och tydligen var detta den tuffaste utmaningen för henne hittills, både emotionellt & fysiskt, och hon gör det fantastiskt bra. Hon får även agera mot en motpart (oftast vännen Jonah), vilket är bättre än de inre monologer hon förde vid lägereldarna i förra delen Rise of the Tomb Raider.
Shadow of the Tomb Raider är ett trevligt äventyr som bör spelas, särskilt om man gillade de två tidigare delarna i triologin, dessutom är det en av månadens PS+-titlar. Historien är mörkare denna gång, med Lara som ångerfull katalysator för undergången, även om berättandet aldrig når Naughty Dogs höga klass, om man nu ska jämföra.

2. Rocket League (PS4).
Att det fortfarande kan vara roligt att spela bilfotboll! När Rocket League blev gratis på PSN för fem år sedan tankade jag ner det, men under detta år blev det ett free-to-play-spel, med en del kosmetiska förändringar som försämrade upplevelsen en gnutta för mig. Utvecklarna Psyonix fortsätter lägga till nya saker & utmaningar varje vecka men jag har inte fastnat lika hårt detta år och många saker känns som dubletter av tidigare prylar. Rocket League är lätt att komma in i, men svårt att bemästra, men nu när har jag fått börja om lite från början känns det litet blekare & upprepande. Men när man väl kommer in i "zonen", man får flyt och mål kan komma från alla vinklar & vrår, då är spelet väldigt underhållande och har den där "bara en match till"-faktorn, som kan hålla en uppe långt in på natten.

3. Assassin's Creed: Syndicate (PS4).
Här fortsätter revolutionstemat från förra delens, AC: Unitys franska Paris, men nu är vi placerad i den industriella revolutionens London. Det här äventyret var mindre buggigt när det kom och klarade sig bättre från kritikerna. Själv har jag kommit halvvägs in i berättelsen men jag tycker tidsepoken är något tråkigare än det franska 1700-talet. Och även fast London är en stor, mäktig stad att utforska så är det egentligen bara floden Thames med all sin båttrafik som ger mig en sådan där "wow"-faktor som Notre Dame, Eiffeltornet och Louvren gav. Sedan har man infört något som kallas för gängkrig vilket inte heller passar mig, inte i ett smygarspel som jag anser att Assassin's-serien ska vara. Jag inser att jag låter negativ och återkommer med flera tankar när jag är klar, men än så länge är det iallafall på topp-tre.

HQ