Svenska
Oves Poplista 2020, del 2/3

Oves Poplista 2020, del 2/3

Oves populärkulturella lista 2020

Streaming:

Coronan krossade mina biograf-besök detta år, så därför byter jag rubrik till streaming på den här listan. För mer tevetittande blev det under året, när dessutom Disney+ kom in i hushållet var det tack och adjö till andra, sociala intressen. Mycket Netflix-stirrande blev det men det var Disney som drog det längsta strået detta år.

Första placeringen är en fan-service på hög nivå, på andra plats hittar vi en mästerlig miniserie från Netflix, och sista platsen går till en serie som perfekt fångar min åttiotalsnostalgi.

1. The Mandalorian - skapad av Jon Favreau, Dave Filoni m fl.
Den här serien hade premiär på amerikanska Disneys streamingtjänst i november 2019, men jag började se den för drygt två månader sedan, då vi fick Disney+. Handlingen utspelar sig fem år efter filmen Jedins återkomst och 25 år innan The Force Awakens. Serien följer en Mandalorian som lever bortom Nya Republikens gränser. Musiken är komponerad av den svenske kompositören Ludwig Göransson och är oerhört välgjord. Hela serien osar kvalité, vi får träffa en massa härliga Star Wars-karaktärer och idén om att göra en rymdwestern-saga utav det hela, är ett utomordentligt smart drag! Så här bra var aldrig nånsin filmerna i den senaste Skywalker-trilogin. Att Baby-Yoda är urgullig gör inte saken sämre.

2. Unorthodox - regi av Maria Schrader.
19-åriga Esty kommer från ett strängt judiskt samfund i New York och är fast i ett olyckligt arrangerat äktenskap. Hon bestämmer sig för att fly till Berlin där hennes mor bor. I Berlin upptäcker hon friheten men också en helt ny värld som utmanar allt hon någonsin känt till och trott på. Samtidigt letar Estys make efter henne. Den här historien bygger på Deborah Feldmans självbiografi och den griper starkt tag om en, men hon som bär hela serien på sina taniga axlar, är skådespelaren Shira Haas som verkligen imponerar i huvudrollen som Esther "Esty"! Varenda osäkerhet, varenda motstridig känsla syns knivskarpt i hennes ansikte, samtidigt som hon gör en personlig utveckling & resa som speglas på ett trovärdigt sätt. En stor överraskning för mig under detta år.

3. Cobra Kai - skapad av Josh Heald m fl.
Det fanns några utmanare till den här positionen, jag gillade t ex senaste The Crown, Umbrella Academy & Dead to Me, men den serie som träffade rätt i hjärtat till slut var Cobra Kai och det mycket för dess nostalgiska egenskaper. För 34 år efter filmen Karate Kid, startar den nu femtioårige Johnny Lawrence åter upp den nedstängda karatedojon Cobra Kai och får Daniel LaRusso rivalitet att blossa upp på nytt. Olika familjeproblem, gamla fiender och Mr Miyagis träningsfilosofi blandas på ett sätt som aldrig tar sig självt på för stort allvar och alltid med glimten i ögat! Nu ryktas att Elisabeth Shue ska återvända till tredje säsongen, som kommer tidigt under nästa år...

HQ