Svenska

Oves Poplista 2019, del 2/3

Oves populärkulturella lista 2019

Film:

Det blev ändå rätt många biobesök 2019. En handfull faktiskt: Röjar-Ralf kraschar internet, Miraï, min lillasyster, Ad Astra, Lejonkungen & filmen som hamnade på bronsplats på listan. Dock blev det än mer Netflix-tittande och det återspeglas i listan, både första & andra platsen har jag hittat på streamingtjänsten.

Första placeringen är en smart skriven, välspelad och komisk pärla där Natasha Lyonne glänser i huvudrollen.
Även på andra plats hittar vi alltså en Netflix-produktion, en fransk skräckserie som lyckas skrämma med enkla medel & en fantastisk ensemble.
Sista platsen på listan är en musikbiografi om en stor artist & levande legend, och det var en hårsmån från att jag köpte en konsertbiljett till hans avslutningsturné enbart på grund av den.

Oves Poplista 2019, del 2/3

1. Russian Doll - regi av Leslye Headland m fl. Serien handlar om den kvinnliga spelprogrammeraren Nadia, som på sin 36:e födelsedag under en överraskningsfest i New York, upptäcker att hon är fast i en tidsloop. Varje gång hon dör återuppstår hon nämligen på samma fest vid samma tidpunkt, samtidigt som hon försöker lista ut vad som händer henne & varför. Denna "Måndag Hela Veckan"-inspirerade serie är Natasha Lyonnes show hela vägen, jag kan för egen del inte se någon annan göra rollen som Nadia lika suveränt, dessutom är hon medskapare av serien, manusförfattare, producent och regisserar sista avsnittet! Hon bär verkligen Russian Doll på sina axlar och gör det med bravur. Hoppas nu bara nästa säsong blir lika smart & rolig.

2. Marianne - regi av Samuel Bodin. Precis som förra året så hamnar en skräckserie på andra plats, Marianne kanske inte är fullt lika bildtekniskt avancerad som The Haunting of Hill House, men som historia är den oerhört lyckad. Här är nämligen den berättelse som Stephen King alltid velat skriva, (tänk Secret Window blandat med The Shining), en författare som skapar ondska & monster genom att skriva om dem. Skådespelarensemblen är superb och särskilt Mireille Herbstmeyer, som den besatta Madam Daugeron, glänser i sin roll och levererar ett svårslaget obehag! Det är roligt att Netflix vågar satsa på annorlunda, europeiska produktioner, tidigare har vi ju bland annat fått tyska Dark och danska The Rain, men det är Marianne som överraskar mest detta år och får min andraplats.

3. Rocketman - regi av Dexter Fletcher. Jag har ännu inte sett Bohemian Rhapsody, fastän jag älskar Queen och den finns absolut på min måste-ses-lista. Däremot såg jag regissören Fletchers senaste film Rocketman, på Filmstaden till och med, vilken är en biografisk musikfilm om Elton John och som jag tokgillade. Tidigare har jag inte varit ett stort fan av Elton John musikaliskt, mycket på grund av okunskap men den sjuttiotalsperiod som det mesta av filmens musik är hämtad ifrån är ju onekligen bra, intressant & sångerna är rena hitparaden. Regissören tar sig friheter med historien och ger vissa sekvenser en drömlik känsla, nästan som en musikal, och tack vare detta blir vissa scener oerhört starka, som uppträdandet på The Troubadour eller självmordsförsöket i poolen. Den här filmen har väckt ett intresse för Eltons katalog och jag var millimeter ifrån att boka biljett till hans avslutningsturné Farewell Yellow Brick Road, endast p g a Rocketman.

HQ