Svenska
Blog

GANTZ:O (Dark Souls The Movie)

Skrivet av MrKalleOh den 4 mars 2017 kl 15:16

Något jag gillar med den japanska kulturen i såväl filmer som anime är lekfullheten; att våga tänka utanför ramarna och berätta en historia fri från rationell prägel. Det är en frisk fläkt i ett klimat präglat av västerländska manér.

GANTZO är ett sådant exempel. Filmen är inte världsbäst i genren, men filmen levererar en engagerande historia med annorlunda design som skapar en nyfikenhet hos tittaren. Det kommer stunder där jag skrattar för hur genomusel designen är på vissa fiender (ett gigantiskt hjul vars fälg är ett människohuvud(!)) och tillfällen där jag hänförs av fiendedesignen. Det spelar ingen roll hur usel designen är ibland för den underhåller mig som tittaren. En film som passar perfekt när man är för trött för att engagera sig i ett spel(eller djupare film) och bara vill slötitta.

Nåväl till storyn. Vi följer en herre vid namn Masaru Kato (17 år) som arbetar hårt för att försörja sin yngre lillebror efter att deras föräldrar dött i en bilolycka sedan ett tag sedan. På vägen hem en kväll blir han knivhuggen till döds av en galning. Han vaknar därefter upp och tror inte sina ögon. Han har fått en andra chans, i utbyte av hans tjänstgöring till A.I:n Gantz. I Gantz eviga loop skingras världen av en drös med monster a la Dark Souls manér. Den som dör i spelet blir död på riktigt. För varje monster som dräps erhålls poäng till agenten. Beroende på svårighetsgrad/storlek varierar poängen givna. Den som lyckas erhålla 100 poäng innan tiden är slut klarar spelet och erbjuds tre bonusval varav ett får väljas: 1: Ett nytt vapen, 2: Återuppliva en kamrat 3: Bli fri från spelets oändliga loop.

Som du förstår känner vår karaktär en skyldighet att att bli fri från spelet och återvända till sin lillebror. Han blir determinerad att vinna spelet och får som rookie, utveckla sina erfarenheter i sitt utförande. Resten kan du räkna ut själv. Inga karaktärer är egentligen unika utan följer de klichéer som finns: show-off, hjälteroll, tjej som faller för hjälten, osv. Det gör mig dock inget eftersom den själva berättelsen är unik i sig. Så länge man accepterar att filmen inte försöker få Oscarjurun på fall och acceptera dess japanska kultur - kan man njuta av denna film en söndagskväll. Filmen finns att kika på Netflix.

Det ska sägas att jag är ett fan av anime: Death Note, Ajin: Demi-God, Knights of Sidonia, Magi: The Adventures of Sinbad. För att inte tala om Studio Ghiblis filmer. Jag är således mer van vid den japanska kulturen än gemene och har på så vis lättare att ta till mig den typen av underhållningsmedie.

Värt att poängteras: filmen har en ganska distinkt animation och påminner mycket om Final Fantasy CGI. Var således beredd på att det inte är den sedvanliga animationen. Det som slog mig var hur väl en Halo film hade passat med denna typ av grafik.

GANTZ:O (Dark Souls The Movie)

Fiendedesign att dö för

HQ