Svenska
Blog
Favoritfilmer: The Master

Favoritfilmer: The Master

Varför söker människor tröst i saker vi egentligen inte litar på? Varför jagas vi upp av självdestruktiva mönster när vi minst anar det? Hur dämpar vi en existentiell ångest som gnager på våra öden? Många frågor väcks av en film av denna kaliber. The Master är en modern klassiker, stil och substans av högsta rang och omtalade filmgeniet Paul Thomas Andersons magnum opus (enligt honom själv). 

Om du för samman några av vår tids bästa skådespelare i trygga händer har du uppnått Gudfadern-nivåer av skådespeleri. Den bitterljuva kemin bland Philip Seymour Hoffman och Joaquin Phoenix är oförutsägbar, nervkittlande och finurlig. Karaktärerna introduceras på ett konstlat och samtidigt naturtroget sätt, vilket speglar vårt säregna sätt att kommunicera som flockdjur. Detta är i vissa avseenden en tolkning av hur människor blir manipulerade av sin omgivning och hur vårt behov av trygghet ofta fängslar oss. 

När Hoffman & Phoenix inte dominerar filmduken, har vi Laura Dern, Rami Malek, Amy Adams och Jesse Plemons som med mindre intensitet ändå lyckas skapa flera dimensioner av frågeställningar i detta psykologiska drama av mästerklass. Manuset kunde lika gärna vara skrivit av en världsberömd författare vid namn Aldous Huxley, men Andersons omisskänliga hantverk vilar över scenerna i regissörens satiriska anda och hans vision bidrar till sylvassa paralleler till verkligheten utan ett uns av moraliserande felsteg. Det är en hårfin balans att kunna uttrycka sådana liknelser utan att lämna gråzonen, Anderson visar en värld där ingen är perfekt och när sluttexterna rullar bemöts du av en självreflektion både externt av handlingen och internt av intrycket. 

En film med många frågor kan enbart besvaras individuellt genom upprepade filmtittningar, där du kan lägga fokus på olika detaljer vid varje tillfälle och få nya vinklar att bearbeta filmen utifrån. Scenerna skämmer bort dig med den odiskutabla talangen bland de involverade både framför och bakom kameran och om du vill arbeta i branschen kan du hämta inspiration här från varje namn bland yrkesrollerna. 

Detta är en av 2010-talets viktigaste filmer. The Master är ytterligare ett bevis på att filmspråkets konstnärliga potential inte förminskas genom tidens tand; den hittar alltid nya metoder att uttrycka det mänskliga tillståndet och kriserna vi skapar i vårt medvetande. 

HQ