Svenska
Blog

Rouge One igen! Förmodligen blir det SPOILERS!

Skrivet av marcel den 18 december 2016 kl 23:17

När jag såg Rouge One i onsdags på iMax i Solna så visste jag att jag snart skulle se den igen eftersom det är den bästa kvalitetstid jag får med min fjortonåring, att gå på bio ihop. Den här gången hade jag dock privilegiet att se den på vanlig bio utan överskattad och jobbig 3D.

Av någon anledning så tyckte jag mycket bättre om den nu andra rundan, och det hade inte enbart att göra med att jag slapp 3D. Tempot, storyn och karaktärsbyggnaden i första halvan av filmen, som jag verkligen inte gillade i onsdags, fungerade mycket bättre nu. Tarkin såg av någon anledning inte alls lika mycket ut som en gummianka i 2D som han gjorde i 3D, och tom Whitakers karaktär kändes mycket mera uthärdlig.

Vissa saker var dock fortfarande svaga, fillerscenen med bläckfisken som verkligen inte tillförde någonting förutom möjligen att peka på att Saw Gerrera är en knäpp jävel. Hoppen mellan 417 olika planeter under filmens första tio minuter. Blindstyret som absolut inte var någon jedi, men ändå slogs som en och en halv jedi på speed. Och den för Star Wars ovanligt svaga musiken. Och och och det kallblodiga mordet i början av Cassian, känns väldigt out of character.

På positiva sidan så är det ungefär samma som i onsdags, fast mer av det. Stabila till bra skådespelarinsatser av samtliga (Whitaker var svagast, men som sagt, bättre den här rundan), snygga scener nästan hela tiden och hela sista 30-40 minuterna av filmen är det svårt att sitta still i biofåtöljen. Bäst var fortfarande när två Star destroyers skivar av varandra och kraschar ner i portalen och när Vader tänder sin ljussabel och sen gör hackebiff av en hel korridor av män i lustiga hattar. Då får hjärnan någon slags Star Wars overload och man vill bara ha mer.

Så den här andra sittningen så höjer jag betyget till 8/10, filmen är fortfarande för rörig i början och har lite för tunt manus gör att kunna aspirera på de högsta betygen, men det är en väldigt underhållande film att titta på.

HQ