Svenska
Blog
Mina fem bästa bourbons

Mina fem bästa bourbons

Efter att ha provat Blanton’s Gold och konstaterat att den glider direkt in på en topplista så tänkte jag att det är dags att slänga ut en topp 5 över mina bästa bourbon-sorter. För att den skall vara relevant för någon som faktiskt är sugen på att testa så har jag enbart inkluderat sorter som går att köpa på Bolaget, antingen i standardsortimentet eller som specialbeställning.

Nu har jag inte fått tillfälle att dricka någon Old Rip Van Winkle 25-Year-Old Bourbon då den endast har tappats på 700 flaskor och även om jag skulle hitta en så går den loss på mellan 450 000 och 700 000 riksdaler på auktion men jag föreställer mig att den kommer att vara något utöver det vanliga. Den ligger i alla fall på min bucket list och kanske att man kan lyckas komma över i alla fall ett pyttelitet glas någon gång om man råkar befinna sig i Kentucky när planeterna står rätt. Den tioåriga har jag druckit och den hade tveklöst hamnat på listan om den funnits att köpa på Systemet. Prova ett glas om möjlighet ges! Anywho, här är mina favoriter: 

5. Maker's Mark Kentucky Straight Bourbon Whisky

Superb allround-bourbon och tillsammans med Buffalo's Trace och Bulleit det självklara valet för drinkar, om man nu inte vill lägga det dubbla för det allra bästa valet som återfinns högre upp på listan. Nej, Maker’s har en prislapp som det är väldigt svårt att klaga på. Det är en tidlös klassiker som levereras i samma vackra flaskdesign som på 50-talet när den började säljas. Mjuk och söt, med tydlig smak av karamell och vanilj.

4. Woodford Reserve

Bärnstensfärgad kärlek på flaska. USA:s snabbast växande bourbonmärke och man förstår direkt varför Woodford, som bara har funnits på marknaden i tjugotalet år just nu skördar stora framgångar. Det är bara att skruva av korken och lukta. Ingen bourbon luktar mer angenämt och smaken är inte sämre den. Söt och rejält kryddig på samma gång. Fruktig kropp, med en distinkt smak av bränt ekfat och tydlig eftersmak av vaniljkola.

3. Blanton’s Gold Edition

Kändisdrickan som sippats i rikliga mängder på TV. John Wick, Succession, House of Cards, Billions för att nämna några och det räcker att kasta ett getöga på flaskan för att förstå varför den visas upp så ofta men det är också den mjukaste bourbon jag någonsin druckit. Med en delikat och rakt igenom söt smakprofil, dock utan att bli sliskig. Ljuvlig kanel, vit choklad, karamell och vanilj som smälter ihop på ett fenomenalt sätt och 51,5 % gör den till en oerhört potent bourbon med stor värme. En underbar avec för speciella tillfällen.

2. Widow Jane 10 Year Old Bourbon

En förstklassig bourbon, som till skillnad från övriga på listan inte kommer från Kentucky utan i stället från New York. Dock gjord på fat från Kentucky, Tennessee och Indiana men med kalkstensvatten från de berömda Rosedale-gruvorna som ger en unik nästan besk ton, på ett bra sätt. Intensiv och komplex smak av muskot, lönnsirap, kanel, lakrits och vanilj. Fantastisk att dricka som den är men fungerar också utmärkt i en Old Fashioned.

1. Michter's US*1 Kentucky Straight Bourbon

Liten batch gör att resultatet måste vara perfekt varje gång. Prisbelönt premium-bourbon och det i särklass bästa alternativet för drinkar, med undantag för Lynchburg Lemonade som alltid skall blandas med Jack Daniels. Klassisk amerikansk bourbon utan abrovinscher som smakar precis som man föreställer sig att en bourbon skall göra, bara lite bättre. Mörk choklad, nötter och knäck med en liten hint av rök. Om jag bara fick dricka en bourbon resten av livet så skulle det vara Michter’s.

Älskar du också bourbon? Har du några egna favoriter du vill tipsa om? 

HQ