Svenska
Blog

Rimligt att upphäva Roe v. Wade

Skrivet av Lurkman den 4 maj 2022 kl 10:38

Här är nog tankar om det väntade upphävandet av Roe v Wade, skrivet under två toalettbesök. Amerikansk politik verkar ändå väcka visst intresse på detta forum, varför ni kära GR-vänner får ta del av dem.

Att döma av det som ser ut att vara utkastet till (amerikanska) Supreme Courts (USSC) domskäl, ska USSC upphäva den rätt till abort (eller förbud mot abortförbud) grundlagt genom det berömde fallet Roe v. Wade. I detta rättsfall härledde USSC en rätt till abort från konstitutionen, vilket resulterade i att abortfrågan frånkändes lagstiftaren och alltså lades i knät på USSC. Därigenom förbjöds abortförbud på delstatsnivå.

Ur ett amerikanskt liberalt perspektiv, behöver inte slutsatsen i Roe v. Wade vara något onaturligt. I USA är nämligen helt naturligt att USSC har en betydande politisk makt och att de således har en viss marginal, beståendes i det tolkningsutrymme som finns med avseende på var amerikanska konstitutionen egentligen säger, att bestämma var som ankommer på amerikanska lagstiftare (på federal nivå och delstatsnivå) och vad som ankommer på USSC.

Något som är mer förvånande är att även svenskar verkar inta det amerikanska liberala perspektivet, dvs att aborträtten ska vara konstitutionellt skyddad. Detta trots att det är främmande för svensken att HD skulle ha en motsvarande politisk makt. I Sverige ligger nämligen abortfrågan i knät på lagstiftaren, och det skulle inte komma i fråga att HD härledde en sådan rättighet ur den svenska grundlagen Regeringsformen. 

Att USSC nu verkar ”upphäva” Roe v Wade innebär alltså en återgång till ett tillstånd som motsvarar det som redan gäller i Sverige, dvs att aborträtten är demokratiskt kontrollerad, i kontrast tillkonstitutionellt skyddad. Det är alltså i Sverige upp till politikerna att bestämma över aborträtten, inte jurister; och om Roe v Wade ändras i enlighet med det utkast som finns, blir detta också fallet i USA.

Ur ett svenskt ”abortvänligt” perspektiv (som jag själv har) behöver man alltså inte nödvändigtvis motsätta sig ett upphävande av Roe v Wade – utan detta förefaller demokratiskt rimligt om man (också som jag) föredrar den svenska modellen där aborträtten är en fråga som politiker ska förfoga över. Vad man anser om den konstitutionella sidan av dett, och vad man hoppas att delstaterna ska bestämma, är alltså två olika saker.

HQ