Svenska
Blog

10 spel med rakt igenom fantastiska soundtrack - Nummer 5

Skrivet av Leo Låby den 18 november 2014 kl 16:26

5. Metal Gear Solid (PS1)

10 spel med rakt igenom fantastiska soundtrack - Nummer 5

Metal Gear Solid var den första spelupplevelse jag hade som kändes filmisk. Berättelsen var intensiv och cinematisk från första rutan, och karaktärsgalleriet något helt annat än jag tidigare sett i spel. Det var ett spel som tydligt ville något annat än bara vara lättsam underhållning (i alla fall om man jämför det med de flesta andra av PS1-generationens spel) och som lyckades med så väl att till och med mitt 9-åriga jag kunde ta in det. För vad gäller handlingen i stort förstod jag väl sådär en 10 %. Typ Liquid är ond och Meryl är snygg och det finns en ninja som är konstig.

Förutom berättarstilen, karaktärerna och det skickliga användadet av spelets gameplay som berättarverktyg, stod, och står även soundtracket ut som något utöver det vanliga. Som just filmiskt. Kanske inte så varierat, men lika ödesmättat och gastkramande som resten av spelet, och konstant hållandes dig på helspänn. Det blir nästan som en del av gameplayet. Konstant närvarande och medverkande i spelupplevelsen, utan att för den sakens skull någonsin ta över eller bli för dominerande. Metal Gear Solid skulle inte i närheten ha samma rent kroppsliga spänningseffekt på mig som det har, utan sin musik.

Tre Favoritögonblick:


- Warhead Hangar
Så stämningsfullt, så inlevelseförhöjande (hittepåord). Politisk-spion-thriller-musik när det är som bäst. Punkten i spelet då man kommit in i både kontrollerna och handlingen. Man fattar vad som gäller och känner bara att "nu jävlar, nu kör vi. Vilken helvetes fantastiskt jävla resa det här ska bli. Och GUD vad spännande precis ALLT är." Starka barndomsminnen. Även P3 dokumentärs favoritlåt.
https://www.youtube.com/watch?v=v9uWLfv_GUQ&list=PLC14D565
52A8925C7&index=5


- Encounter
En klassiker. Hur många gånger har man inte dött till de här tonerna, åtföljt av Meryls eller Colonels röst som vrålar "Snaaaaake! SNAAAAKEEEEEE!!!"
https://www.youtube.com/watch?v=z0oEPE8V2hA&index=4&list=PL
C14D56552A8925C7

- Rex's Lair
Klimax. Resten är historia.
https://www.youtube.com/watch?v=qdJWwej0raM&index=8&list=PL
C14D56552A8925C7

HQ