Svenska

FC Barcelona kommande säsong

Modern fotboll stavas anfallsinriktad, vilket världens bästa lag som så ofta visar prov på. Fjolårets ligaspel vanns av just FC Barcelona och de visade prov på både skönlir och en oerhört bred trupp. Men det var då - och en ny säsong väntar. Jag ska här och nu berätta vad jag tycker om det spelarmaterial laget har och sedan betygsätta spelarna efter hur viktiga de är för att ta hem pokalen än en gång och för avancemang i Europa. Skalan är 1-10. Jag börjar bakifrån;

Victor Valdés
En av anledningarna till att Barca släpper väldigt få antal mål är såklart målvakten Valdés, som enligt mig har en väldigt bra säsong bakom sig. Han var en väldigt viktig kugge i de Europa-evancemang Barca gjorde fram till segern. Är inte världens bästa målvakt, men det räcker då laget har ett oerhört starkt försvar.
Hur viktig? 8

Pinto
Pinto är inte varken lika bra, eller lika säker som sin målvaktskollega Victor. Jag kommer ihåg första matchen jag såg denna andra målvakt spela, det första han gjorde i matchen var att försöka dribbla sig för förbi sin back, för att sedan skjuta upp bollen. Jag undrade vad fan detta är för något. Men det betyder inte att killen bara har negativa sidor. Pinto är också en viktig kugge i Barcas lagbygge, eftersom han är en duglig målvakt som kan hoppa in och ersätta Valdés om det behövs. Dock är förstamålvakten inte direkt skadebenägen.
Hur viktig? 5

Dani Alves
Den evigt jobbande ytterbacken är helt klart en av mina favoriter och en självklarhet i backlinjen tillsammans med de andra. Många tycker nog, med ganska stor säkerhet, att det är väldigt jobbigt att möta den brasilianske slitvargen. Dels springer han upp och ner, ner och upp på sin kant dagarna i ända. Men han är också väldigt aggressiv. Helt klart en av de viktigaste spelarna i Barca.
Hur viktig? 9

Gerard Piqué
Spanske Piqué är inte bara mittback i världens bästa klubblag, han är också tillsammans med världens snyggaste kvinna. I min mening den bästa spelaren i Barcas försvar tillsammans med Dani. Gerard själv är en väldigt säker, både på mark som på huvudet. Enligt min åsikt världens bästa mittback tillsammans med Nemanja Vidic. Har en riktig, riktigt bra säsong bakom sig.
Hur viktig? 9

Carles Puyol
Carles, vilken jävla lirare den mannen är asså. Hårt slitande, stark på huvudet (trots längden) och fotbollsvärldens kanske snyggaste frisyr (Som för övrigt flyger omkring när han springer). Är hela nio år äldre än Gerard Piqué, så rutin finns det allt gott om, samtidigt som jag ändå kan medge att mittbackskollega är vassare. Långt ifrån en dålig mittback är förstås Puyol dock. Går att hitta ersättare för mannen, men det räcker med det gyllene håret.
Hur viktig? 7

Eric Abidal
Om du är relativt insatt i vad som händer i fotbollsvärlden så borde du hur som helst känna till att Eric Abidal drabbades av en tumör i vintras/tidig vår. Abidal är riktig viktig att ha på sin kant, då han åter skapar lugn när allting stressas upp. Men det går att spela utan honom, och det visade Barca prov på när den 32-åriga fransosen var allvarligt sjuk. I framtiden är ersättaren antingen Adriano eller Maxwell och då dessa är bra ersättare skulle jag säga att Abidal inte är direkt "viktig" för ett vidare lagbygge, men helt klart en bra spelare som skapar frid i fröjd och stressets stund.
Hur viktig? 5

Xavi Hernandez
FC Barcelonas mittfältskugge Xavi är enligt många världens bästa innermittfältare, och till och med kanske värdig för Ballon d'Or. (Top Player of The World) Hur viktig är då killen..? Jag skulle säga ovärderlig. Ingen spelare i världen kan axla den rollen som han har bättre än honom själv. Geniala passningar kombinerar han med utmärkt position och finfina frisparkar och/eller skott. Barcas viktigaste spelare delat med en annan...
Hur viktig? 10

Andres Iniesta
Spanske Iniesta har en väldig skadebenägenhet, det har vi lärt oss efter ett antal skador under den gångna säsongen. Det Iniesta lever på är en blandning mellan Messi och Xavi. Här paras snabbhet och teknik med sinnesjuk spelförståelse. Han har inte bara hög fart när han springer utan boll, utan även med bollen, vilket gör han livsfarlig på offensiv planhalva. Laget har dock visat att det finns ersättare till Andres, som i fjol nominerades till en av världens tre bästa spelare. Mascherano kan ibland axla rollen, vilket han enligt mig gör mycket bra. Som sagt, det finns ersättare, men Andres Iniesta är alltid första alternativet enligt mig.
Hur viktig? 8

Sergio Busquets
Visst har Barca ett bra utbud att mer defensiva mittfältare, däribland denna man, Mascherano eller Seydou Keita. Enligt mig är det ganska konstigt varför Pep väljer just Sergio av dessa tre, då han inte besitter de kvalitéer som Barcaspelare brukar besitta. Visst, han är hyfsat viktig att ha bakåt, då Xavi och Iniesta ofta gillar att göra räder uppåt i plan. I det avseendet är han viktig, men om jag personligen hade tränat Barca hade jag valt Keita. No offence, Sergio!
Hur viktig? 5

David Villa
Anfallsstjärnan kom till Barca under år 2010, efter några säsonger i Valencia, där han gjorde braksuccé. Affären troddes ligga runt 400 miljoner kronor och är idag en av Barcas största affärer någonsin. Villa är den typiska måltjuven, som man inte ska ge minsta lilla utrymme, för då kniper han till bollen. David Villa är väldigt snabb, har en grym teknik och är extremt farlig framför mål. Han satte även det punkterande målet i CL-Finalen i år, vilket visar prov på den målspruta han är. Väldigt viktig spelare för Barca.
Hur viktig? 9

Står dock lite i skuggan av...

FC Barcelona kommande säsong

... Lionel Messi
Världens bästa spelare, enligt mig många, tre år i rad nu. Också Barcas i särklass bästa spelare, med 34 mål i fjolårets seriespel. Det finns 1000+ anledningar till varför Messi är så bra som han är. För det första är han snabb som vinden, både med och utan boll, vilket gör att hans djupledsspel är riktigt vasst. Spelförståelse är enorm, vilket inte bara gör han till en dribbler, utan också en framspelare utan dess like. Det som de flesta fastnar vid när de tänker på Lionel är framförallt hans snabbhet med boll, och tekniken som tillkommer. Messi har en sådan bollbehandling att jag häpnar varenda liten gång ser honom spela. Små ytor för andra är för honom stora som en vanlig plan och det är ingen tvekan om att Messi kommer prestera nästa säsong också.
Hur viktig? 10

Alexis Sanchez
Jag har inte sett mycket av den chilenske landslagsspelaren under hans år i Udinese, men jag har hört att han är en sjukligt fart på benen och en teknik som vissa jämför med Ronaldos. Då han blev klar för FCB blev jag glad och jag började genast kolla på Youtube efter klipp, där Alexis visade prov på mycket bra teknik. Jag tror Sanchez kan bli en riktig bra tillgång till Barca nästa säsong, där han kommer att få konkurrera med Pedro.
Hur viktig? Svårt att säga. 8

HQ