Svenska
Blog

Den största fördelen med crossplay

Skrivet av Jonas den 24 juni 2021 kl 02:46

Även om jag alltid har hoppats att det skulle gå att spela mellan olika format, vågade jag ändå inte riktigt tro att det skulle bli av. Förrförra generationen var det Microsoft som satte käppar i hjulen och förra generationen samt nuvarande har det istället varit Sony som stökat på. Men nu är vi ändå i en sists då crossplay börjar vara standard i alla stora spel.

Det tycker jag såklart är superkul och spelar hyfsat ofta med folk på andra format, och ibland är det spel jag redan har fler än en version av (som ett spel till Playstation som ingår med Xbox Game Pass) då jag helt enkelt inte orkar byta format när jag inte behöver. Det är såklart jäkligt häftigt - men även rimligt då Playstation 5 och Xbox Series S/X verkligen bara är PC-datorer med ganska snarlika komponenter.

Det jag kommit på att jag gillar mest med crossplay, är dock hur gamla spel mycket längre kommer kunna erbjuda folk att spela med/mot. Ofta när jag blir sugen på någon klassiker till konsol, så är spelarbasen så liten att det inte går att starta en match. Det i sin tur leder ofelbart till stängda servrar förr eller senare (där somliga tyvärr är orimligt snabba).

Tack vare crossplay tror jag att onlinespel nu kommer få betydligt längre hållbarhet. Det går helt enkelt lättare att hitta folk att lira med när det finns gamers på två-tre andra format i potten som också är med. Idag kan det vara svårt att under vissa tidpunkter få igång vissa spellägen i exempelvis Star Wars Battlefront II, och det här tror jag vi slipper i en nära framtid. Och det är jag väldigt glad för.

Den största fördelen med crossplay

Sedan idag finns crossplay i Borderlands 3 mellan PC, Stadia och Xbox. Att få ihop en grupp Vault Hunters lär med andra ord vara lätt i framtiden.

HQ