Svenska
Blog

Mandalorian är en guldgruva för fansen

Skrivet av Jonas den 14 december 2020 kl 02:36

Liksom förra gången tänkte jag låta den andra Mandalorian-säsongen avslutas innan jag tycker till om den som helhet, men efter förra avsnittet känner jag att jag måste tycka till lite om detaljerna (ja, det blir spoilers!). Jag är förmodligen den som konsumerar mest Star Wars på redaktionen, från brädspel till böcker, serietidningar, de animerade serierna och såklart filmerna.

Det är såklart överkurs och absolut inget som krävs för att hänga med i svängarna, men för den som har koll är det ändå läckert hur tight Disney håller ihop universumet på ett sätt jag upplever att George Lucas aldrig gjorde (böckerna och serietidningarna sade emot varandra totalt så många gånger). Ta bara en sådan sak som att Rhydonium spelade en stor roll i senaste avsnittet, de som kan sin Clone Wars/Rebells visste direkt vad vi hade att göra med. Samma sak med Imperial Security Bureau (IS8).

Mitt favoritpåskägg i senaste avsnittet var dock omnämnandet av Operation: Cinder. En bagatell kanske, men den som spelat igenom Star Wars: Battlefront II-kampanjen vet såklart vad det handlar om - och därigenom knyts historien direkt ihop bättre och det blir lättare att placera det kronologiskt.

På samma sätt har det fungerat med Jedi-tempel, Ahsoka Thano med musiken samt Morai (och nej, Ahsoka är ingen Jedi, jag vet), Light Cruisern i senaste avsnittet, Gozantin i en tidigare episod, Dark Sabern som moff Gideon viftar med (säger lite om vad han haft för sig tidigare), Loth Cats (två stycken nu va?) samt återkomsten av Dark Troopers (återigen spelanknytning).

Jag gillar även hur det återknyts snyggt till den förra säsongen och tidigare filmer. Som hur Boba Fett alltså räddade Fennec Shand i säsong ett samt återbesöket i Mos Espa. Så länge som fanservicen är på den nivå den är nu, med hardcore-grejer att grotta ner sig i, tycker jag bara att det tillför något. Det tar aldrig över, och det försämrar inte upplevelsen för den som inte kan sin Star Wars.

För den som verkligen gillar Star Wars, är det dock svårt att inte imponeras över hur snyggt allt sys samman till något mycket mer homogent, som får det att kännas som att allt Disney ger ut med Star Wars, faktiskt är sådant som är en del av storyn.

Mandalorian är en guldgruva för fansen

Inte utan att jag längtar tills vi får återse Lothal. För det kommer väl snart? Och var är Ezra Bridger samt Cal Kestis?

HQ