Svenska
Blog

Bästa och sämsta Microsoft-konsolen

Skrivet av Jonas den 23 september 2020 kl 03:44

Efter att ha korat de sämsta och de bästa konsolerna från Nintendo, Sega och Sony (med fokus på hårdvara snarare än spel), har det nu till sist blivit hög tid att ta sig an Microsoft. De har ju bara tre konsoler att välja på (tre och en halv och man vill räkna Xbox One X - men den hade inte placerat sig i någon av de två kategorierna), och detta var därmed den lättaste att utse.

• Microsofts bästa - Xbox 360 var visserligen otroligt nyskapande och var först med trådlösa handkontroller som standard, först med Achievements-system, först med ett riktigt inbyggt online, först med utbytbara hårddiskar och så lättutvecklad att de flesta spel såg bäst ut till den. Men den led också av RROD. Och eftersom hårdvara är fokus, tycker jag fortfarande att den första Xboxen står sig som Microsofts bästa hårdvara. Den var en halv generation före konkurrensen prestandamässigt, levererades med enormt långa sladdar (som hade snubbelsäkring) istället för de korta som då var standard, var först med inbyggt nätverkskort, var först med inbyggd hårddisk, Controller S ligger till grund för utformningen av dagens alla handkontroller och den introducerade online-gaming till konsol på allvar med Xbox Live. Allt till en spottstyver eftersom Microsoft halvt skänkte bort dessa konsoler, med ofattbara förluster som följd.

• Microsofts sämsta - RROD till trots (vilken makaber historia egentligen) så fanns det otroligt mycket som var bra med Xbox 360. Den är inte på långa vägar sämst, utan den tvivelaktiga äran får Xbox One. Redan när den kom var den underdimensionerad sett till prestanda medan Playstation 4 åkte cirklar runt den. Menyerna var ologiska som en följd av att Kinect skulle användas, den hade överflödiga TV-funktioner, saknade knapp för att ta screenshots, såg ut som en VHS-spelare, var svårare att utveckla till på grund av udda minneslösning... och var ändå dyrare än Sonys motsvarighet. Den får tillsammans med Wii U stoltsera med sämsta visionen genom tiderna från en konsolutvecklare.

Posta gärna detsamma om respektive företag i respektive blogg (det vill säga Microsoft i denna) i kommentarsfältet med en motivering. Kul att veta vad som flyger respektive inte gör det i andra ögon.

Bästa och sämsta Microsoft-konsolen

En flopp på väldigt många sätt, men ett fantastiskt stycke hårdvara för en gamer.

HQ