Svenska
Blog

Tiden ute för tidsexklusiviteter?

Skrivet av Jonas den 9 juli 2020 kl 02:49

Generellt brukar det här med tidsexklusiviteter inte vara överdrivet populärt bland spelare. Det är en slags betalda sabotage där man ger ett företag pengar för att de ska vara taskig mot en grupp människor och låta dem ha mindre roligt än en annan grupp. Men det är lätt att förstå varför de ändå finns. Om jag vore en utvecklare, skulle jag gärna ta en rejäl säck med cash på ett bräde, istället för risken att floppa.

Den här generationen har det i synnerhet varit Sony som arbetat med denna typ av exklusiviteter på bland annat Call of Duty-DLC, Control-DLC, Destiny-DLC samt även hela spel som Final Fantasy 7: Remake och Crash Bandicoot N Sane Trilogy. Microsoft har också ägnat sig åt det med exempelvis Rise of the Tomb Raider, men verkar generellt ha valt att lägga pengarna på Xbox Game Pass istället och rent av uttalat sig negativt om just tidsexklusiviteter.

Just den kopplingen hade jag dock inte gjort tidigare, utan det var GamesBeats skjutjärn Jeff Grubb (som briljerat med läckor hela sommaren) som just twittrade:

"Timed-exclusive third-party console games are going to look really silly if Microsoft begins spending similar money to bring huge third-party releases to Game Pass on day one or soon after."

Och jag tror faktiskt att Grubb kan vara något på spåret där. Visst är det kul att få DLC, men framför allt spel tidigare. Och det kan även vara en ren nödvändighet ibland. Jag tror till exempel inte att Epic Games Store kunnat ta marknadsandelar från Steam utan att ha tidsexklusiva spel att locka med. Men det förhindrar inte att jag tror att hyggligt stora (eller riktigt stora) tredjepartstitlar dag ett till abonnemangstjänster, ändå är något som kommer vara bättre för spelbranschen i längden.

Det vill säga att istället för att spendera pengarna på att undanhålla produkter för andra, så lägger man pengarna på att göra dem mer tillgängliga utan extra kostnad istället. Jag hade som sagt inte tänkt i de banorna, men Grubb har en poäng. Om han har några källor eller rykten bakom sitt påstående, vet jag såklart inte, men går utvecklingen i den riktningen, så tror jag att tiden snart kan vara ute för tidsexklusiviteter.

Tiden ute för tidsexklusiviteter?

Kanske kan även utvalda tunga tredjepartstitlar börja ingå med spelabonnemangen såsom Xbox Game Pass nästa generation.

HQ