Svenska
Blog

Nötterna gör det omöjligt att prata om spel

Skrivet av Jonas den 7 juli 2020 kl 03:04

Ingen har väl undgått den rasande debatten kring The Last of Us: Part II, där det hatats och mordhotats på ett sätt som får mig att fundera över om folk är fullt friska. Jag kommer inte att spoila något för er i denna blogg, så var lugna (jag har för övrigt inte påbörjat äventyret ännu och är alltså i stora drag ovetande själv), men det tjänar som exempel för en tendens jag noterat kring spel det stormar om.

För när det händer att det finns en detalj som somliga blir fullkomligt vansinniga över (det kan handla om grova brott mot mänskligheten som kvinnliga multiplayer-avatarer i Battlefield 1, den otroliga fräckheten från Metro Exodus-utvecklarna att välja att släppa sitt spel till en annan launcher än den somliga tycker är bäst - eller som sagt att Naughty Dog märkligt nog tror sig veta bäst hur deras eget narrativ ska vara), tycks det rinna över helt. Vuxna människor - barn är sällan så löjliga tyvärr - kan alltså sitta och spendera timmar åt att spy ut rent och skärt hat mot... totala bagateller.

Jag talar alltså inte om konstruktiv kritik eller att låta bli att köpa ett spel - för det är i förlängningen positivt. Detta är de verkliga hatarna jag syftar på. De som sprider gift omkring sig på nätet. En konsekvens av detta är att spel-communityt samtidigt sluter upp bakom de som drabbats av fåntrattspatrullen, och det är ju i sig ganska fint. Men det omöjliggör också en rimlig debatt.

Det finns folk som faktiskt klarar av att bete sig, som hellre hade velat se ett mer historiskt korrekt Battlefield 1, det finns de som av olika skäl absolut vill spela Metro Exodus till Steam och det går säkert att ha synpunkter på storyn i The Last of Us: Part II. Men när folk börjar bete sig hutlöst illa, är den seriösa debatten död redan på förhand. Den som försöker framföra legitim kritik blandas lätt ihop med de allra argaste, töntigaste och mest anonyma användarna.

Det får istället ett slags motsatt verkan, där massor och åter massor av människor tar parti för den utsatte, som därmed lär utgå från att rätt beslut ändå fattades. Och det kanske de gjorde, det kan mycket väl ha varit så, men det heter ju att det finns två sidor av alla mynt. Men detta blir det allt svårare att prata om på nätet. Det är yin eller yang, antingen är man med de rimliga och försvarar stenhårt, eller så tillhör man folket som tycks sakna fler än en skruv.

Det är helt förödande, och jag har noterat det i andra sammanhang med. För eller emot. Andra nyanser saknas. Och tyvärr tror jag inte det här kommer bli bättre heller den närmsta tiden. Tvärtom.

Nötterna gör det omöjligt att prata om spel

Det är hög tid att återintroducera begreppet 'netikett' på nätet och sluta bete sig som skitstövlar framför skärmen.

HQ