Svenska
Blog

Gillar tanken på Silent Hill från Sony

Skrivet av Jonas den 3 juni 2020 kl 14:13

Det finns allt mer som pekar mot att ett nytt Silent Hill kommer att utannonseras till Playstation 5, utvecklat av Sony själva. Det här har mottagits på lite olika sätt, naturligtvis, eftersom det givetvis betyder att det inte längre är Konami som gör spelet samt att kommer bli svårare för folk som inte har Playstation 5 eller möjligen PC att lira det.

Båda dessa är såklart fullgoda poänger. Att Konami inte längre gör Silent Hill, betyder ju att det i grunden bara är ett namn som flyttas runt. Kan vem som helst göra ett skräckspel och kalla det Silent Hill bara de betalar för pengarna? Antagligen. Men är det då äkta Silent Hill? Argumentet påminner om de som inte tycker att Star Wars 7-9 känns äkta, eftersom det är som att Disney skulle skriva ett nytt slut till Sagan om ringen efter att ha tagit över rättigheterna.

Och att exklusiva spel är exklusiva... ja, det är ofta ett problem, men också det som gör att vi har en levande konsolvärld där olika företag tar ifrån tårna för att erbjuda unika funktioner.

Men jag är ändå positiv. Snudd på odelat positiv, rent av. Jag tror det rent av kan vara början på något nytt vi ser här. Det är en vidareutveckling av att andra företag än Rare idag gör Killer Instinct och Battletoads. I dessa båda fall handlar det såklart om licenser Microsoft äger, och det Sony tycks göra känns än mer som hur Netflix agerat med sina många kulturgärningar.

Jag tänker bland annat på hur de tog över Arrested Development och Vikings för att ge dessa båda serier en fortsättning, eller hur de återuppväckte She-Ra och Sabrina Tonårshäxa. Serier som från början inte varit Netflix egna, men som de sett till att förvalta och ge nytt liv.

Låt oss vara ärliga här, visst hade det varit kul med ett nytt Silent Hill från Konami, men har de kompetensen kvar? Förmågan att göra spel sitter ju inte i väggarna (och gjorde den det, hade den blivit kvar när de bytte kontor). Och hade inte Sony nappat på att göra Silent Hill, så hade det förmodligen aldrig blivit något nytt spel. Då hade de som spelar Switch, Xbox eller möjligen PC aldrig fått lira spelet oavsett.

Det Sony gör är snarast något jag hoppas kan bli en ny trend. Det vill säga att företag som Microsoft och Sony tar över äldre spelserier som folk saknat, för att på så sätt se till att projekt som riskerat att bli alldeles för dyra och svåra att göra rättvisa får chansen. På det sättet kanske vi kanske vi faktiskt äntligen kan få ett nytt Dino Crisis, Onimusha, Jet Set Radio eller Skate - eller någon annan spelserie du saknat men där utsikterna för en fortsättning är små.

Gillar tanken på Silent Hill från Sony

Ser fram emot den här skylten i Sonys regi. Ärligt talat har Konamis senaste spel i serien inte ens varit särskilt bra.

HQ