Svenska
Blog

Det är dags för en uppföljare till Solo nu

Skrivet av Jonas den 23 juli 2019 kl 02:25

Kanske var det bra att Disney lärde sig läxan. Star Wars är inte Marvel och det går inte att pumpa ut filmer i hur högt tempo som helst. Dessutom är fansen rädda om sin älskade galax, långt, långt borta och det går inte att behandla den hur som helst. När Solo: A Star Wars Story gick upp på bio, blev den därför första Star Wars-filmen som floppade.

Och det fanns såklart mycket som talade emot den. Det hade varit rejält struligt under inspelningen med regissörer och manusförfattare som kom och gick. Projektet hade även stötts mot ledningen, marknadsföringen var milt sagt tveksamt, tidpunkten usel och det går inte att bortse från det faktum att The Last Jedi (vare sig man anser det vara tidernas största kulturella gärning någonsin eller en styggelse vars enorma uselhet utgör ett hot mot mänskligheten) var en vattendelare som gjorde många så förbannade att de tappade Star Wars-suget.

Kort sagt, Solo: A Star Wars Story hade det inte lätt. I det ljuset kanske den rent av gjorde bra ifrån sig, men för de som håller i portmonnän hos Disney, duger det såklart inte med projekt där mer pengar åker ut än vad som kommer in. Så är det, och det accepterar jag och de flesta.

Kort sagt har en uppföljare inte utannonserats, trots det öppna slutet, och regissören Ron Howard säger öppet att någon tvåa inte är under produktion. Men helt kört är det inte, trots att Disney säger att de ska ta det lite lugnare med filmerna (bra, så borde det ha varit från start). Filmen tycks nämligen har blivit en retrospektiv framgång istället och sålde väldigt bra på Blu-ray samt har sett flitigt på diverse streaming-tjänster.

Nu sägs det att filmen till slut faktiskt har genererat vinst och efter att folk sett den första rullen, borde de vilja ha mer. För Solo: A Star Wars Story var underhållande ändå. Och även om många ikoniska scener var med, är det ingenting mot vad som väntar. Hoppa resten av detta inlägg om du inte sett filmen, men ämnar göra det och absolut inte vill veta någonting alls.

Vi ska alltså få återse Darth Maul igen. Vi ska få se när Solo åker till Tatooine för att träffa världens bästa Jabba the Hut. Och på Tatooine bor ju även den gamle Ben Kenobi samt en yngling vid namn Luke Skywalker. Det vore väl inte helt orimligt att vi får se Ben och Uncle Owen i något snabbt gästspel (de kanske köper droider eller liknande?) och Ben Kenobi har ju full koll på Mos Eisley i A New Hope - han har alltså varit där förr. Kan vi få se Ewan McGregor skymta förbi i bakgrunden när han samlar in information om Imperiets förehavanden? Eller en filmatisering av hans möte med Maul på Tatooine från TV-serien Rebels?

Dessutom är ju Imperiet i sitt esse här. Detta är ju relativt samtida med Rogue One. Det borde alltså vara möjligt att få se Darth Vader igen. I seriernas värld har han ju träffat Jabba the Hut i sistnämndas palats. Varför inte visa något av det? Vi är väl många som drömmer om mer Vader och lyxen att höra James Earl Jones tolka världens bästa filmskurk kommer inte vara för evigt. Han är 88 år, trots allt.

Ju mer jag tänker på det, är en uppföljare till Solo: A Star Wars Story en av de filmer jag är mest sugen på för tillfället. Även om det tog tid, blev den första filmen en framgång, med bättre organisation och marknadsföring borde det finnas rejäl potential här och jag hoppas det blir av förr snarare än senare.

Det är dags för en uppföljare till Solo nu

Jag samlar inte fysisk film längre, men köpte 4K-utgåvan av Solo: A Star Wars Story (vanlig Blu-ray ingår) ändå. Och det ångrar jag inte.

HQ