Svenska
Blog

Star Wars: The Last Jedi var en dålig film, helt enkelt

Skrivet av Jonas den 16 april 2019 kl 01:28

Kollade trailern till Star Wars: The Rise of Skywalker, kollade igen och sedan ytterligare ett par gånger. Och jodå, nog fasen kommer detta bli bra alltid. Faktum är dock att jag älskar det mesta som rör Star Wars, måhända kanske lite väl okritiskt ibland, det medger jag.

Det är mycket få produkter jag inte gillat, men en av dem är Star Wars: The Last Jedi. Det är ju ett trätoämne som möjligen börjar kännas en smula slitet vid det här laget, där det dräller av legitima och mindre legitima argument. Snacket om att det är för inkluderande och innehåller för mycket kvinnor orkar jag överhuvudtaget inte ens befatta mig med, men jag har full förståelse för argument som att rullen förstör mycket av Star Wars.

För det gjorde The Last Jedi (nu blir det såklart spoilers), vilket lett till en uppsjö av kryptiskt fanskapade teorier. Det inkluderar sådant som att Leia visade sig ha krafter som hade kunnat rädda både Mace Windu och självaste Palpatine, att billiga droider är kapabla att ratta runt krigsmaskiner och att mindre skepp kan sabba galaxens största genom att hyperspejsa in i dem och mycket annat. Vad Rian Johnson gjort är att bara hitta på lite egna regler för hur Star Wars-världen fungerar och gör i samma veva det mesta som tidigare producerats menlöst samt gör det halvt omöjligt att föra serien vidare på ett bra sätt (något J.J. Abrams bittert kommenterat, som vi kunde läsa i Petters blogg).

Men det är såklart inte viktigt för alla. För den som inte bryr sig om Star Wars, går det ju utmärkt att uppskatta schysst scifi-matiné ändå. Och det är här det verkliga problemet dyker upp. Star Wars: The Last Jedi var en dålig film, helt enkelt, i fyra punkter.

• Kungen av Deus Ex Machina - Bland de absolut fattigaste grepp som finns bland filmskapare, är när något håller på att gå absolut käpprätt åt skogen för huvudpersonerna, varpå man slungar in någon helt orealistisk räddning från ingenstans. The Last Jedi nästan bygger på detta. När Finn behöver hitta en über-hacker får han veta att det finns en sådan med specialkunskaperna de behöver på Canto Bight. Väl där slungas de i finkan, men hamnar som tur var i samma cell som en annan person som också har de rätta kunskaperna, trots att de var så himla sällsynta. Eller när allt håller på att skita sig, så har BB-8 som tur var tagit sig upp i en Walker som denne lille droid som tur var kan köra och som tur är dyker ekipaget upp i rättan tid för att rädda alla och som tur är visar det sig dessutom att just denna Walker kan springa också. Eller kanske när Resistance är instängda på Crait och går mot en säker död, men som tur var visar det sig att det finns en bakväg som upptäcks samtidigt som huvuddörren skjuts sönder. Med mera, med mera och med mera. Allt sådant här är bara slött och dåligt, och visar att man inte velat skapa ett bra manus, utan bara slungar in en slumpmässig räddning där det behövs (och Rian Johnson kunde inte bry sig mindre hur långsökt det än är). Även Leias lilla rymdflygtur hör för övrigt också till just detta, bara slunga in helt osannolika Deus Ex Machina-moment där det passar.

• Filmen sitter inte ihop - Rian Johnson är ingen vidare regissör. Så är det. Och i The Last Jedi ser vi prov på en man som så gärna vill skapa många episka scener, men inte riktigt vet hur han ska få ihop dem. Filmen saknar struktur och stora delar hade enkelt kunnat klippas bort eftersom de bara är utfyllnad som inte leder någonstans alls. Jag ogillar fillers i TV-serier, och de blir definitivt inte roligare i en extremt efterlängtad långfilm.

• Idiotiska hjältar agerar ologiskt - Poe Dameron håller på att stjälpa allt med sin otålighet och hotar rent av Vice Admiral Amilyn Holdo när han gör en kupp. Här skulle sistnämnda enkelt kunna be att få snacka lite i enrum med Poe för att informera om vad som händer (eller säga det rakt ut, alternativet är som sagt en kupp som raserar Leias planer, dödar alla och förgör Resistance för alltid). Men... det tänker inte Holdo göra. Hellre får hela Resistance dö ut, tycks hon resonera, så biopubliken ska kunna få en liten twist senare. Bra twister är sådant man överraskas av och kanske hade kunnat förutse längs resan gång, men dit hör inte att information undanhålls från biopubliken mot all logik. Runt timmen senare är det självaste Luke Skywalkers tur att drabbas av Rian Johnsons bristfälliga manus när han med sina sista krafter gör ett kraftstunt ingen sett maken till. Han glömmer dock tala om varför han går ut och drar på sig elden, nämligen att de andra ska få en chans att fly. Hade inte något snabbt fattat detta hade världens mäktigaste jedi alltså dött i onödan liksom hela Resistance för att Luke Skywalker inte hade vett nog att bara tala om att de skulle smita medan han uppehåller dem.

• Usel humor - Humor har funnits förr i Star Wars-sammanhang, som när Luke och Han uppehåller imperiet med tafatta försök på Dödsstjärnan i samband med fritagningen av Leia i A New Hope. Undantaget Jar Jar Binks (som fansen också avskydde med rätta) var det dock ofta ganska bitska sarkasmer, ofta signerat Han Solo. Men när General Hux ser hela Resistance-styrkan fly medan han uppehålls av en diskussion med en X-vingepilot som drar "din mamma"-skämt blir det mer Spaceballs än Star Wars. Och när Luke Skywalker slungar sitt lasersvärd över axeln efter att Rey träffat honom var det pinsamt tyst i biosalongen. För att inte tala om hans gröna mjölkmustasch. Eller varför inte när Rey har synpunkter på Kylo Rens klädsel. Tänker inte hävda att Star Wars måste vara seriöst, men det känns genomgående som att Rian Johnson inte riktigt gillar Star Wars själv och prompt måste försöka tvinga på alla lite usel humor för att det inte ska bli för nördigt.

...med allt detta sagt finns det ännu fler brister och exempel på det jag räknat upp. Men gillar man Star Wars är oddsen hyggliga att man kommer ha svårt att acceptera hur Rian Johnson behandlat grundmaterialet filmen faktiskt bygger på. Och gillar man film är oddsen hyggliga att man bara kommer tycka att det är en kass rulle som bygger på slumpen, bristande struktur och ologiskt handlande som sedan försöker dölja det genom att skämta bort allt.

Star Wars: The Last Jedi var en dålig film, helt enkelt

Jag har inga problem med att Disney köpt upp Star Wars, som annars varit tämligen dött. Av fyra släppta filmer hittills har bara en varit ett rötägg och nian ser på förhand mycket lovande ut.

HQ