Svenska
Blog

Han Solo sköt faktiskt först

Skrivet av Jonas den 2 april 2019 kl 14:38

När George Lucas bestämde sig för att återvända till Star Wars igen med vad som senare blev The Phantom Menace, sparkade en hel värld av fans bakut. Visst var Liam Neeson och Ewan McGragor suveräna i sina roller och visst var Darth Maul en ljuvlig skurk - men ungefär där stannade också mycket av det roliga.

Det är knappast kontroversiella åsikter, men faktum är ju att kritiken mot Lucas över hans skötsel av Star Wars inte började där och då. Något år tidigare hade han nämligen släppt Star Wars: Episode IV - A New Hope på bio komplett med flera hemska tillägg. Det inkluderar den kuriosa, men hutlöst usla sekvensen med världens fulaste Jabba the Hut, men minuterna innan det också pillandet i den berömda sekvensen med Han Solo och Greedo på Mos Eisleys cantina.

Vad som hände där behöver väl ingen påminnas om egentligen, men istället för att Solo kallblodigt mördar Greedo så sköt Greedo först och Han besvarade elden. Kritiken var absolut massiv eftersom det ändrade hela Solos personlighet. Från en småkriminell som sätter sig själv först och gör allt för att överleva men som ändå har ett hjärta, till att bli ett offer och en odiskutabel hjälte. Lucas uppfattade ändå detta och till Blu-ray-boxen som kom lång senare hade han kompromissat ner scenen till att båda sköt samtidigt.

Vad Disney tycker om saken känns ändå ganska tydligt. I Solo: A Star Wars Story träffade vi vad jag skulle vilja beskriva som föregångaren till den Solo vi träffade i A New Hope innan Lucas sabotage (varning för spoilers om du inte sett filmen, hoppa till nästa stycke bara). När han och Tobias Becket har sin standoff i slutet och man väntar sig en tuff duell - så gör Solo kort och gott det åtminstone jag förväntade mig. Han avrättade sin försvarslöse före detta kompanjon.

Nu är det bara dryga halvåret kvar tills Star Wars: Episode IX släpps på bio och Disney har just köpt upp Fox. Att det kommer en ny, massiv 4K-utgåva av hela Star Wars-serien tar jag för givet. Sannolikt kan vi räkna med nya tillägg och förhoppningsvis återställer Disney Han Solo till sitt forna jag igen och låter honom skjuta först. Håller även tummarna för att usla specialeffekter fixas till och att inslag som att kraften är mitokondrier plockas bort.

Han Solo sköt faktiskt först

George Lucas började sabotera Star Wars redan innan prologtrilogin, och efter del nio är det dags att fixa dessa missar i en ny värstingutgåva. Han Solo sköt faktiskt först.

HQ