Svenska
Blog

Tramsargument om Han Solo och hans namn

Skrivet av Jonas den 7 september 2018 kl 15:37

Vad jag tycker om Solo: A Star Wars Story har jag ju redan bloggat om tidigare (ledtråd: klart positiv). Med det sagt så finns det såklart ungefär lika många åsikter om filmen som det finns folk som sett den, men generellt verkar det som att biobesökarna var mer positiva än filmkritikerna - vilket händelsevis är raka motsatsen mot the Last Jedi som kritikerna gillade men biobesökarna desto mindre (baserat på snittbetyg från kritiker och på sajter där folk kan tycka till som IMDB och Rotten Tomatoes).

Milda spoilers

Ett argument jag ändå hör mot Solo: A Star Wars Story rör något så trivialt som Han Solos namn. Han får det som bekant under en sekvens där han försöker ta värvning hos Imperiet. Eftersom han (Han?) inte har ett efternamn och inga anhöriga får han namnet Solo. Så sent som under en Halo-kväll nyligen utbröt diskussion om just denna bagatell som ses som ett kvitto på att det skulle vara ogenomtänkt, dåligt och fånigt.

Bara det att soldatnamn fungerade exakt så även i Sverige för inte alltför länge sedan. Flera av er som läser heter säkert saker som Stark, Frisk, Modig eller Glad - eller känner någon som gör det. Namn som brukar kallas för just soldatnamn och delades ut när folk tog värvning på precis de premisser som gör att han (Han?) får heta Solo, det vill säga att det ansågs vara en koncis beskrivning av personen ifråga.

Jag kan tänka mig mängder av invändningar mot Solo: A Star Wars Story, även om jag som sagt gillade den. Men den som tycker just denna specifika scen är märklig, tramsig eller osannolik demonstrerar bara egen okunnighet om hur det faktiskt har varit i Sverige och flera andra länder (och möjligen även ännu är i delar av världen) en gång i tiden.

Tramsargument om Han Solo och hans namn

Den 24 september kommer Solo: A Star Wars Story på Blu-ray, och jag har redan beställt mitt 4K-ex.

HQ