Svenska
Blog

Mina sex favoriter i Star Wars-universumet

Skrivet av Jonas den 29 januari 2018 kl 15:45

Det dräller av riktigt bra personligheter i Star Wars-världen. Den överlägset mest ikoniske är ju såklart Darth Vader, men sedan har vi ju såklart allt från spjuvern Yoda till råcoole Leia och den salige Greedo. Så vilka är egentligen bäst? Det är en svår fråga och jag tänkte här kora mina fem favoriter, med brasklappen att jag bara valt att använda sådana från Disneys godkända universum, vilket betyder att lirare som Revan och Starkiller är automatiskt diskade.

6. Hera Syndulla - Som jag skrivit tidigare är jag ett stort fan av Star Wars Rebels, där piloten Hera Syndulla spelar en av de viktigaste rollerna. Till skillnad från många andra tämligen endimensionella karaktärer i Star Wars-universumet har hon fått möjlighet att sakta men säkert utvecklas och fått en perfekt roll att spela i skapandet av rebellorganisationen vi känner från Rogue One och episod fyra till sex. En underbar personlighet som tillför tyngd i alla scener.

5. Hondo Ohnaka - En till figur från Star Wars Rebells, och faktum var att jag var snubblande nära att flytta den här liraren ännu högre upp. För er som inte är bekant med honom, handlar det alltså om en osedvanligt skrupelfri affärsman (förmodligen är gangster ett bättre ord) som alltid lyckas få sista ordet och landa på fötterna. Moral är inget han syslar med och varje gång han visar sitt fula tryne vet jag att det blir underhållande.

4. Qui-Gon Jinn - Obi-Wan får ursäkta, men det är Qui-Gon som verkligen personifierar en jedi-riddare för mig. Liam Neesons lite tjuriga riddare går sin egen väg, trakterar en ljussabel som en kung och utan honom och fejderna med Darth Maul (som hade platsat på listan om inte han krystat nog överlevt sitt öde i en ganska usel historia) hade The Phantom Menace klappat ihop fullständigt.

3. Thrawn - Thrawn började sin bana som beräknande och svinsmart Imperie-officer i det nu nedlagda Legends-universumet. Men eftersom karaktären är suverän, har han med små modifieringar gjort comeback, både i bok och på TV. Den nya Thrawn är fullständigt briljant som karaktär och ska du bara läsa en Star Wars-bok i ditt liv, så välj Thrawn från ifjol.

2. Leia - Det är egentligen groteskt hur Leia hanterats genom åren och spelat andrafiol till Luke. När sistnämnda gnölade över förlusten av Ben, hade Leia blivit av med hela sin hemplanet. Efter det har det bara gått ont på löpande band med små glädjeämnen för henne, inklusive den förnedrande fångenskapen hos galaxen värsta avskum (som också höll på att komma med på listan, om det inte vore för "nya" katastrofscenen i A New Hope). Men Leia är stommen som rebellerna lutar sig emot, kittet som håller dem samman och en makalös karaktär i fem filmer och överträffas faktiskt bara av sin far.

1. Darth Vader - Jag skriver Darth Vader och inte Anakin Skywalker, vi skiljer på det. Denne gigant är en ikon av absolut sällan skådat slag, en fullständig jäkla superb ärkeskurk som på något sätt ändå utstrålar ett uns vemod. Det fullkomligen dräller av riktigt bra historier med Vader, både som serietidning, bok och film och utan den perfekta designen och James Earl Jones stämma tror jag på allvar inte ens att det blivit mer Star Wars efter den första filmen. Så överlägsen är han för mig.

Mina sex favoriter i Star Wars-universumet

"Luke, I am your father". Ett fantastiskt citat, som dock aldrig var med i filmen och rimligen är den mest felciterade repliken någonsin tillsammans med "Play it again, Sam" som aldrig var med i Casablanca.

HQ