Svenska
HQ

Örebro universitet: tankar o läkarutbld.

Skrivet av John_Peter den 29 oktober 2009 kl 01:38

Dags att skriva ett långt inlägg i bloggen igen. Det har inte blivit något på ett tag, delvist så har jag varit en väldigt "busy man" (återkommer till det där) och sen så har jag bara inte orkat skriva något. Iaf så går plugget på, det börjar kännas som vääääääääääääldigt mycket nu. Biokemiboken är på 1200 sidor och även om vi inte ska kunna allt så är det väldigt mycket. Men samtidigt väldigt intressant, spec nu när ämnena i kursen börjar närma sig sitt slut och alla bitar börjar falla på plats och man får sån där aha-känsla när man fattar hur allt i kroppen hänger ihop, då är det riktigt häftigt.

För längesen skrev jag om att det hade blivit dags att söka till någon forskare att göra sitt examensarbete hos. Jag sökte till immunologiprofessorn Elisabeth, tyckte hennes kurs i immunologi var väldigt bra (vi hade den för ungefär ett år sen). Hon forskar in immunförsvarets roll i tarminflammationer, (se här : http://www.orebroll.se/oll/page____27943.aspx ). Jag har fått plats hos henne och kommer alltså att göra examensarbetet hos henne i vår. Hon har hand om tre olika forskningprojekt så jag kommer hamna i nåt av dom, nu minns jag inte riktigt vad dom handlade om men alla tre verkade intressanta. Hon introducerade mig för sin doktorand som forskade inom något jag inte minns och sen visade hon runt mig på KFC (klinisk forskningscentrum, inte kentucky fried chicken) på sjukhuset. Flödescytometern som kostade 2 miljoner var rätt cool, och tog en hel del plats i ett ganska stort rum. Sen fick jag se det vanliga labbet men de fina labbet (molekylärbiologiska laboratoriet) fick jag inte se för man måste byta om och härja då. Det var väldigt trevligt och hon var väldigt snäll, frågade mig om vad jag ville göra sen och då sa jag att jag vill syssla med forskning och eventuellt doktorera (det betyder inte att man blir läkare utan att man får en Ph.D).

Hon berättade då om en läkare (jag visste vem det var för han föreläste för oss på medicinkurserna när jag gick på gymnasiet) som var ute efter en doktorand, hon hade pratat med honom om mig och jag kunde kanske få göra examensarbetet hos han och sedan få jobba vidare. Men de beror på hur det ser ut till våren så inget är säkert än, och jag gav inget superentusiastiskt svar heller eftersom hans forskning lät inte så intressant (jag förstod dock inte allt). Sen när jag kom hem och kollade upp det så var det faktist intressant forskning, så nu hoppas jag nästan att jag kan få vara hos honom.

Som vissa kanske vet råder det stor läkarbrist i detta avlånga land, många studenter kan inte läsa till läkare eftersom betygskraven är för hårda och platserna för få. Istället drar dom till länder som polen och rumänien och läser till läkare, inte speciellt bra i mina ögon. Att det behövs fler inrikes-utbildade läkare är ett faktum och Örebro universitet har nu skickat in ansökan om att få starta läkarutbildningen här för tredje gången in till högskoleverket, som har nekat de två andra gångerna. Inför det här skickades ett mail till biomedicinarna om att det behövdes 2-3 studenter som läste biomedicin som skulle få vara representanter för universitetet när högskoleverket skulle komma hit för granskning. Jag och några i klassen nappade på det eftersom det skulle ses som en merit. Vi blev antagna och jag var på första mötet förra veckan, nu blev inlägget ganska långt så jag återkommer om detta i del 2.

HQ
Arnold=Kung

Arnold=Kung

Arnold (med ett efternamn inte ens jag kan stava till) är ett märkligt fenomen. Vi vet nog alla vilken Arnold jag menar. Kungen av underhållning Nr 1, nuvarande guvernör i Californien. Överallt när man hamnar i diskussioner om filmer brukar folk glo väldigt avyskärt på en när man nämner att man totaldiggar filmer med Arnold. Oftast är det tjejerna som brukar glo ilsket och säga att sånna urdumma machofilmer inte är värt att lägga sin tid på. Han springer ju liksom runt, blottar varenda muskel han har samtidigt som han skjuter hundratals människor med 2 maskingevär i vardera hand som väger mer än vad en vanlig människa någonsin skulle orka. Sen brukar ju argumentet "han är ju ingen bra skådis" dyka upp. På ett sätt instämmer jag, men då kanske man måste först definera vad en bra skådis är. Mina kriterier:

1: Trovärdig i sin roll
2: Underhållande

Trovärdig i sin roll är väl det de första man tänker på när man säger att en skådis är bra. Om det stämmer kan jag isåfall inte förstå hur man kan tycka Arnold är en dålig skådis. Han spelar ju oftast någon form av Soldat/exsoldat och saknar i princip känslor. Högst trovärdigt. Sen att han slaktar massvis med människor med armarna och vapen är väl inte så tokigt med tanke på att han nästan alltid är en soldat/exsoldat. Okey så Arnolds skådespelartalanger brister inte på punkt 1. Tänk själv liksom, hur bra hade Tom Cruise varit i rollen som Conan barbaren?

Punkt 2. Underhållning. Vill du få snabba magmuskler kan du sluta köpa aftonbladets skitblaska med deras töntiga diet och träningstips och istället se en film med Arnold. Man skrattar så pass att man känner att magen verkligen får stryk/träning. Man kan aldrig, för en sekund, ta en Arnoldfilm seriöst. Det är vid sånna tillfällen man missar allt som är bra med killen och hans filmer. Hur kul är inte hans klockrena one-liners, hans ûberbrutala brytning och allt våld han utlöser. Att han i Commando i en ca 10 minuter lång scen dödar minst 80 personer med alla världens vapen är en fröjd. Han springer runt med 2 maskingevär i vardera hand och skjuter och träffar precis alla dom han siktar (eller inte siktar) på. Däremot så missar alla de som skjuter mot honom, klockrent. Eller en scen som kommer senare i samma film där Arnold sliter av armarna på en kille, i den oklippa versionen kör han ner ena armen i halsen på honom också haha.

Jag kan givetvis radda upp massa exempel från filmer där massa lustigheter sker men man måste se det själv och i ett högst oseriöst sinnestillstånd. Vi har även Arnolds patenterade skrik AUGHH som han kör med då och då. T.ex från kultklassikern Total Recall där Arnold blir buren av 4 klena forskare och försöker slita sig loss men inte kan samtidigt som han bölar AUGHH AUGHH, det är skrattretande. Eller hur hård är han inte i filmen end of days (som förövrigt är en av Arnolds sämsta filmer) när han säger såhär åt självaste Satan:

"You're a fucking choirboy compared to me, a choirboy!!"

Så sant, Satan är en körgosse jämfört Arnold, haha riktigt kul.

Ironiskt nog är Arnolds komedier, alltså dom filmer han faktist försöker vara rolig i, jättedåliga. Twins och junior är väl 2 exempel på det. Nu är han även guvernör av californien, lustigt nog. Och jag älskade hans kampanj. Hela tiden utnyttjade han sin filmkarriär till att promota sig själv och folk föll för de, vilket jag också gladligen skulle gjort. Det fanns ju dessutom inför det valet inte så mycket att välja bland, motståndarna bestod av en porrskådis och en kontorsarbetare. Här är ett exempel på hur Arnold genuint passade på att ge en känga åt demokraterna:

"You remember my movie true lies? Well, that's what the democrats should have called their convention"

Han uttalade sig lite lustigt åt Paris hiltons sexfilm också.
- "Apparently, we both like actionmovies"

Att tro att Arnold är dum bara för han gjort massa machofilmer är irriterande, vilket säkert han själv reagerat på också. Av den anledningen samt att han märkte att unga människor fick en skev verklighetsbild från hans filmer så gjorde Arnold en egen dokumentärliknande film/program där han visar hur fel det är med allt våld osv. Han är även generös med bidrag till handikappsförbundet och diverse andra förbund. Här nere tipsar jag om några bra filmer.¨

Conan Barbaren: Arnold är barbar, även på film dvs. Här går han mest runt och spänner musklerna, lustigt är att han genom halva filmen inte säger ett enda ord för att nästa halva säga ett par med otroligt dålig engelska. Ganska lustigt. En annan höjdarscen är då Arnold går runt i öknen eller nånstans och ser en stuga. Han går in dit och passande nog bor det en kvinna där. Givetvis börjar de ha sex och mitt i akten börjar hon skrika vilt och det visar sig att hon är en häxa. Arnold kastar då henne i en närliggande brasa och ser lite förvånad ut, sen går han vidare.

Total Recall: Filmen utspelar sig i framtiden. Arnold har ständiga mardömmar om att han egentligen är någon annan än den han är. I sina drömmar är han en topptränad elitsoldat som bekämpar ett ondskefullt företag tillsammans med missnöjda arbetare på planeten mars. I verkligheten är han en byggare med spänstig blond fru och ett toppenliv. Men han känner sig inte nöjd, de fattas nåt. En dag får han se ett reklamerbjudande om något som kallas Total Recall. En behandling som gör att man kan uppleva sina drömmar. Han väljer att genomföra det och något spårar ur vilket får Arnold att verkligen börja tro att hela hans liv är en lögn. Riktigt kul film som rekommenderas starkt.

The running Man: I framtiden sätts inte kriminella människor i fängelse, de sätts i ett tv-program där de avrättar varann. Arnold, general i armén blir falskligen anklagad för grova brott och skickas till programmet The running man där han måste överleva diverse faror. Riktig kul film.

Commando: Arnold, en föredetta elitsoldat har pensionerat sig för att tillsammans med sin unga dotter leva ett fridfullt liv uppe i en stuga på bergen. En dag blir hon kidnappad och då måste Arnold skaffa tillbaka henne. Det är i princip hela handlingen och detta är kanske Arnolds bästa film med de bästa replikerna. T.ex så har terroristerna precis anlänt till hans stuga och kidnappat hans dotter. Arnold springer då upp till hennes rum och där sitter en snubbe i en stol ganska iskallt. såhär säger han: "If you want your daughter back, you've got to cooperate, right?"
Arnold tänker i en halv millisekund tills han svarar "Wrong!" och skjuter killen genom ett fönster med ett hagelgevär.

Summa sumarum så rekommenderar jag Arnolds filmer ifall man vill ha lite roligt. Man måste ta och se dom på rätt sätt för att förstå hur bra dom är. Men är man inkapabel till att förstå tesen "så dåligt så det blir bra" är det kanske bäst att man passar sig. För än finns de ju människor som inte förstår sig på riktig underhållning. Är du en av dem?

vinnaren av melodifestivalen 2008 är...

Har ni sett super-size me? Den där filmen där en person bestämmer sig för att enbart livnärar sig på Mcdonalds i en hel vecka för att se följderna av det. Han sa efteråt att han fick självmordtankar samtidigt som han gick upp drastiskt i vikt och nästan var påväg att dö. Lite så kändes det när jag satte mig ner imorse för att lyssna igenom alla finalistlåtarna. Jag började först att kolla igenom alla låtarna och se ifall de hade de stora GS-dragen. Många sorterades bort och 4 återstod. Dessa räknade jag vidare på lite mer grundligt och där kunde 2 sorteras bort.

Det visade sig alltså att 2 låtar har ungefär lika mycket förändringar i låten utplacerade på GS-ställena. Det hårda slaget kommer alltså ske mellan...

Amy Diamond och BWO. De tog sig vidare till min Gyllene snittet final och vem av dom som vinner kommer jag berätta lite längre ner. Nu ska jag lista hur de resterande gjorde ifrån sig. Vi börjar med den artisten som var sämst enligt GS. Sanna Nielsen med låten Empty room. Tyvärr var klimaxen utsatta på helt fel ställen och jag tror inte den här låten komma komma långt. 2 till som inte hade förändringar speciellt nära GS var Frida - upp o hoppa ( tack o lov) och Linda Bengtzing - hur svårt kan det vara. De som hade förädringar vid GS men alldeles för få sånna var Sibel, Christer sjögren, och Rongedal. Tyvärr blir dessa utklassade av de fyra som har mest GS-förädringar. Nämligen:

Charlotte P - hero
Nordman - I lågornas sken

Amy Diamond - thank you

BWO - lay your love on me

Här fick jag räkna vidare på de små Gs förändringarna för att komma på vilka som har mest GS-förädringar. Tyvärr sollades Charlotte och Nordman bort och kvar blev Amy Diamond och BWO. Och jag blir faktist rädd och imponerad varje gång det faktist funkar att räkna med GS. Tillomed refränger kan man räkna ut när de ska hamna rätt vilket både Amy och BWO gör enligt GS. Men, nu visade det sig att Amy Diamond ligger närmare GS än Bwo även om de är liten skillnad.

Slutsatsen är alltså att Amy Diamond kommer smiska hårt och vinna. Såhär kan en placering möjligtvis se ut bland de 4 som kommer komma högst.

Amy

BWO

Charlotte

Nordman

Givetvis hade jag haft rätt i en perfekt värld, men nu är det ju inte så. Hade människor röstat efter bäst musik så hade jag nog haft rätt men nu är de ju allt annat som spelar roll. Vem har vad för åsikter och vem har gjort vad med vem, sånt spelar tydligen roll. Sen brukar antalet klädesplagg ( eller snarare bristen på dem) ha en inverkan också. Givetvis är en seriös faktor hur bra performance man gör, men de är lite svårare att räkna ut i förväg.
Jag tror iaf helt klart att Amy Diamond kommer vinna med låten thank you.

Jag skriver även med mina kommentarer medan jag lyssnade och kollade lite, de kan vara svårföståeligt eftersom de mest är kladd, men det finns att titta på trots allt.

Rongedal - just A minute:

GS förändring vid början, ej i slutet.

Sibel - that is Where I'll Go:

GS i slutet, inte i början

Amy diamond - thank you:

GS i både början och slutet

Sanna nielsen - empty room:

inte GS

Christer Sjögren - I love europe:

Tonartsbyte i början vid GS, inte i slutet

BWO - Lay your love on me:

Rätt nära GS i början, GS perfekt i slutet.

Frida - upp o hoppa:
Sämst

Linda Bengtzing - hur svårt kan det:
Sämst

Charlotte P - Hero :

Nära GS i början, relativt nära i slutet

Nordman - i lågornas sken:

Perfekt i början, Perfekt i slutet.


Amy diamond igen:

0 - 1,11 (har Gs även där, i slutet!)

0 - 1,50 ( Japp, gs, amy vinner)

BWO:

0 - 1,08 (GS i slutet där (42 sek))
0 - 1,51 (GS i början, nära i slutet)

Charlotte P :

0 - 1,07 (Nej)
0 - 1,49 (nja)

Nordman:

0 - 1,06 (nej)
0 - 1,46 ( inte tillräckligt)


Amy final:

1,50 - 1,11 = 110- 71 = 39 39*0,618= 24

71+24 = 95 s

1,35 min.en förädring sker

2,57 - 1,50 = 177- 110 = 67 s

67 * 0,382 = 26 s
67 * 0,618 = 41 s

inget.


BWO Final:

1,51 - 1,08 = 111-68 = 43

43 * 0,382 = 16s

43* 0,618 = 27 s

Japp, GS.

2,59 - 1,51 = 179 - 111 = 68

68 * 0,382 = 26 s
68 * 0,618 = 42 s

inte rikigt.

Slutsats. Amy har GS bara liiite bättre än BWO. AMy vinner.