Svenska
Blog
Nya Ratchet & Clank - Ett stort steg för nästa generations spelande

Nya Ratchet & Clank - Ett stort steg för nästa generations spelande

One small step for a game franchise, one giant leap for the gaming industry!

Jag har spelat igenom Ratchet & Clank: Rift Apart under den gångna veckan, och så här efter att ha sett eftertexterna rulla förbi råder det ingen tvekan om att Insomniac har skapat något utöver det vanliga här. Visst, själva spelunderhållningen är inget revolutionerade i sig (det är som vilket tidigare spel i serien som helst - på gott och ont), men det är i tekniken bakom kulisserna man hittar det som verkligen får en att tappa hakan.

Rift Apart är nämligen löjligt läckert, och detaljerna är snudd på absurda när man använder fotoläget och spanar runt i miljöerna. Allt från små insekter till obskyra bakgrundskaraktärer är mästerfullt framsvarvade och modellerade, och ljussättningen och de tillhörande reflektionerna får varje scen att kännas levande och verklig. Det känns faktiskt som man vandrar runt i en påkostad Pixar-film emellanåt, och när man dessutom lyckas få huvudkaraktärerna, Ratchet och nya lombaxen Rivet, att komma till liv via en ny päls- och hårteknik så är det svårt att hitta något visuellt att klaga över.

Ögongodiset är dock inte det enda som imponerar. Laddningstiderna är snabba som skabb, och första gången man susade mellan olika världar utan något som helst lagg eller väntan så var det en ögonöppnare för vad nästa generation är kapabel till. För detta hade verkligen inte fungerat på en Playstation 4, och även om Demon's Souls sparkade upp dörren i vintras för vad som är möjligt via Playstation 5 så känns det som Rift Apart verkligen hamrar hem budskapet till fullo.  

Själva spelet är visserligen, som sagt, inget nytt i sig (skulle de det en stark 8:a) men detta är samtidigt en demonstration för vad som är möjligt under åren som kommer. För äntligen känns det som om man kan sätta en ny standard över vad vi kan förvänta oss av morgondagens storspel, och Ratchet & Clank: Rift Apart är ett måste för alla de som suktar efter att se in i framtiden och drömma om vad som kommer härnäst.  

HQ