Svenska
Topp 30 SNES-spel (5-1)

Topp 30 SNES-spel (5-1)

Skrivet av jeppe130 den 21 november 2010 kl 19:11

Okej, det var ett bra tag sedan som jag började med den här topplistan men jag har faktiskt ett liv utanför att göra den här listan och dessutom så är det svårt att bestämma sig för vilka spel som ska var för medans jag visste exakt vilka spel som skulle vara i topp 5 så är det svårt att placera dom helt rätt.

Och med det sagt så säger jag att vi påbörjar den sista delen av min topplista!

5. Super Mario World 2: Yoshi's Island

Ja faktiskt. Jag tycker att Yoshi's Island är bättre än Super Mario World. Ganska mycket bättre rent av. Musiken kanske inte är lika bra som I SMW men själva spelet och dess supermysiga design lyfter dock upp spelet till skyarna. Sedan så slits det ner igen av att Baby Mario skriker så ofantligt irriterande men inget spel är ju trots allt helt perfekt.

Det är väl egentligen allt som jag måste säga om Yoshi's Island egentligen men jag har aldrig varit så kortfattad och kommer inte att vara det nu heller.

Medans Yoshi's Island fungerar ungefär som Super Mario World så finns det ändå några stora skillnader. T.Ex att man som Yoshi kan äta upp fiender och sen spotta ut dom som projektiler mot andra fiender men de kan även sväljas och göras till ägg som Yoshi även kan skjuta på typ knappar som inte kan nås annars. En spännande spelmekanik som tillför mycket. En annan intressant sak är att Yoshi i stort sett inte kan dö (förutom via stup eller lava) utan när han blir träffad så flyger Baby Mario iväg från honom och en timer startas. Om Yoshi inte lyckas få tag på Mario innan tiden är ute så kommer några Toadies och tar Mario därifrån och Yoshi "dör". Även detta en intressant (men ack så irriterande) spelmekanik som ger det här spelet ett ganska unikt upplägg.


4. Kirby's Dreamland 3

Här har vi alltså det sista plattformsspelet på listan och av flera goda anledningar, trots att dom flesta antagligen kommer att misstycka.

För det första så är Kirby's Dreamland 3 det absolut snällaste spelet som finns och någonsin kommer att finnas. Spelet ser ut som att det ritats med krita, alla ljudeffekter låter supersnällt och huvudpersonen är ju trots allt Kirby som är en rosa boll. Snällare än så blir det faktiskt inte. Att Kirby sedan äter upp sina fiender för att ta deras krafter låtsas vi inte om här.

Dreamland 3 tillförde en ny kraft som tyvärr aldrig skulle förekomma igen trots att den är klart häftigast och det är självklart soparkraften där Kirby sopar damm för att besegra sina fiender. Även det låter jättesnällt förresten. Sedan så finns självklart även de gamla vanliga krafterna som Eld, el och parasoll (Snällt!). Däremot så får krafterna ett helt nytt djup i och med medhjälparna som Kirby kan rida på i spelet. Dessa inkluderar en hamster, en liten grön fågel samt en katt. Alla mycket snälla. Beroende på vilket djur som Kirby rider på (misstolka ej) så ändras sättet som Kirby använder kraften på som t.ex. när Kirby använder elkraften med den lilla gröna fågeln så blir den radiostyrd av Kirby. Många olika krafter i spelet alltså. 56 olika för att vara exakt.

Musiken är fantastisk och jag har inget mer att tillägga om den. Verkligen fantastisk.

Vad är då problemet med Kirby's Dreamland 3? Tja, det är kanske väl lätt på sina ställen och det är jätteirriterande när man spelar tillsammans med någon annan och är den andra spelaren eftersom att Kirby då kan äta upp dig och det kommer att hända. Ofta.

3. Super Castlevania IV

Det var såååå svårt att komma på vilka av de spel i topp tre som skulle vara var men tyvärr så drog SCIV det kortare strået och kommer på tredje plats, vilket visserligen är väldigt imponerande ändå.

Castlevania IV är precis som tidigare spel i serien ett tämligen normalt plattformsspel (ojdå, då var alltså inte Kirby's Dreamland 3 listans sista spel i genren) förutom att precis allting som var fel med de tidigare spelen är förbättrat här eller i Castlevania II:s fall, helt borttaget (som tur är). Hoppen fungerar bättre, Piskan kan slås åt alla håll och Simon kan utföra en Moonwalk när han går upp för trappor. Det sistnämnda tillför väl ingenting till själva spelet men det är ändå smått underhållande. Grafiken är riktigt välgjord och det är svårt att faktiskt tänka sig att Super Castlevania IV var ett av de första spelen som släpptes till gamla SNES. Animationerna är för det mesta mjuka men kan stelna till lite på vissa ställen och försöket till 3D på en bana går väl att debattera om hur pass bra det gick egentligen men i övrigt så är det ett riktigt snyggt spel.

Kontrollen är bra men det tog lite tid för mig att vänja mig vid att man måste trycka på R (eller L. Jag kommer inte riktigt ihåg just nu) för att använda sitt andra vapen till skillnad från uppåt och attackknappen men man vänjer sig ganska snabbt. Kontrollen är för övrigt ytterst responsiv. Ännu en gång så måste jag tydligen använda mig av ett påhittat ord.

Jaja, det var väl allt om det. Super Castlevania IV har väl inga större minus förutom att spelet möjligtvis är väl svårt på sina ställen, för det är verkligen svårt, utan det är helt enkelt bara inte lika bra som nästa två spel på listan.

2. The Legend of Zelda: A Link To the Past

Alla trodde säkert att ALTP skulle vara etta på listan efter att Super Metroid eller Super Mario World inte var det men jag är inte så förutsägbar. Ett spel är trots allt inte bäst bara för att andra säger det. Däremot så är A Link To the Past inte långt ifrån att vara bäst av alla SNES spel och är definitivt ett spel av rang. Däremot så är jag ganska förutsägbar annars och måste säga att Ocarina of Time ändå är det bästa Zelda-spelet men det hör inte hit.

A Link to the Past är ett oerhört välgjort spel och kan mycket väl vara det allra största spelet till SNES och om inte så är det inte långt ifrån för spelet har åtta ytterst stora tempel och TVÅ världar. Ja just det, A Link To the Past har faktiskt två världar. Visserligen så är dom till storlek och naturfenomen precis likadana förutom att den andra världen är något mörkare och trasigare än den första. Att man också måste resa mellan dessa världar för att kunna lösa vissa pussel är riktigt smart och välgjort. Det är förresten också en viktig del av Zelda-serien och någonting som nästan gjorts helt perfekt i det här spelet: pusslen. De är många och smart uttänkta samt kan göra dig helt galen efter ett tag och det är ganska unikt med ett spel där man faktiskt måste tänka så pass mycket som i Zelda-spelen. Om du inte spelar strategispel alltså.

Jag bryr mig inte om vad ni tycker men jag finner grafiken i spelet är vara ganska svag egentligen. Visst, nog är det färgsprakande men väldigt simpel för det mesta. Inte så jätteseriös alltså och det är inte Super Mario World eller Kirby's Dreamland 3 heller men de ser ändå bättre ut än ALTtP. Men vem bryr sig om grafiken egentligen? Det är ju trots allt spelbarheten och allt däremellan som räknas och Zelda har allt det där och lite till.

Ett långt äventyr som har en perfekt svårighetsgrad och ett fantastiskt soundtrack. Det finns få spel som lyckas blanda alla olika element som Link lyckas göra här och det här är spelmagi på högsta nivå. Nästan.


1. Final Fantasy VI

Ettan kan för vissa vara förutsägbar och för vissa inte men det går inte att komma ifrån hur fantastiskt det sjätte spelet i Final Fantasy Serien faktiskt är. Absolut allting gick rätt här borta är den lekfulla grafiken från femman och den halvtaskiga handlingen i alla tidigare spel för i Final Fantasy VI så bjuds vi på en något mörkare värld med en väldigt mycket mörkare och mer välgjord handling som ibland kan beröra. Spelet är kort sagt mörkt och riktigt dystert på sina ställen. Som vanligt så går jag inte igenom handlingen eftersom att jag bara har 12 0000 ord på mig att skriva slutet på listan.

Final Fantasy är precis som Fyran och Femman i grund och botten ett tämligen vanligt RPG och även här finner vi ATB, random encounters och karaktärer som tagna ur sagoböcker. Det finns dock några skillnader som att alla i spelet har unika egenskaper som t.ex. Locke som kan stjäla saker från fienderna eller Mog som kan framkalla attacker via olika danser. Detta gör att det krävs lite taktik när man ska välja vilka fyra karaktärer som ska vara med i partyt och ger spelet lite mer djup än tidigare spel i serien och genren också för den delen. Sedan så kan dessutom fiender attackera från alla håll så att man i samma strid slåss mot monster som kommer bakifrån men även framifrån. Det gör egentligen ingen skillnad men gör spelet lite verklighetstrognare. Inte för att det är verklighetstroget överhuvudtaget annars men ändå.

Grafiken är mörk och snygg. Riktigt snygg. Ännu en gång så finns det däremot några halv-3D stunder som är ganska fula men i övrigt så är grafiken snudd på perfekt för att vara på en 16-bit konsol. Mycket bättre än i A Link to the Past men ändå inte riktigt lika snygg och stiliserad som i Kirby's Dreamland 3.

Jag måste självklart också nämna spelets soundtrack. Final Fantasy VI är ju faktiskt det spel i serien som sägs av de flesta att ha de bästa låtarna och med tanke på att Final Fantasy är den spelserie som har bäst musik någonsin så är det ytterst imponerande. Okej, det är bäst i sin genre. Det går inte riktigt att slå Mega Man eller Zelda i soundtrack faktiskt men Final Fantasy är minst lika bra som de.

Sen så får man inte glömma bort hur stort spelet är och vilka olika miljöer som man får besöka som t.ex ett spöktåg, alla olika byar och spelets många grottor. Att spelet sedan ändras totalt geografiskt sett efter spelets första halva så att man får nya platser att utforska och nya som har förändrats är inte helt fel det heller.

Absolut det bästa spelet på SNES och mycket väl mitt favoritspel. Jag vet väl inte riktigt om det är bättre än Final Fantasy VII egentligen men det bästa spelet på SNES är det definitivt och om det släpps till Virtual Console (Som Final Fantasy III med störta sannolikhet) så är jag definitivt den första att köpa det.

Ett felfritt spel helt enkelt.


Där hade ni alltså min lista och då måste jag självklart avsluta med att säga att alla har olika åsikter och jag skulle gärna vilja veta vilka spel som är i er topp tio SNES-spel?

Och med det så tackar jag för mig och vi ses igen när jag lyckats komma på vad nästa lista blir.

HQ