Svenska
Blog

Så, The Last Jedi... (spoilerfritt)

Vid det här laget har nog de allra flesta vädrat sina åsikter om The Last Jedi, och även fast jag är ovanligt sen på bollen tänkte jag bidra med mina egna tankar. Egentligen såg jag filmen precis vid slutet av förra året, hade jag sett den först nu så borde jag inte få vara det stora Star Wars-fan som jag ändå identifierar mig som. Dessvärre hade jag helt enkelt inte tid till att skriva om mina tankar kring filmen, då plugget drog igång ganska tidigt på året och med en väldig kraft.

Jag tror de flesta vid det här laget är bekanta med att just denna film verkligen har splittrat fansen ganska precis på mitten, visst var inte alla eniga kring varken The Force Awakens eller Rogue One, men det här gången är det delat precis på mitten. Innan jag hade sett filmen och bara såg reaktionerna vart jag såklart nyfiken på hur det kunde komma sig. När jag sedan klev ut ur biografen kunde jag, trots min ståndpunkt som jag presenterar nedan, förstå varför det varit så delade åsikter. För det är ganska stora saker som helt enkelt inte går hem för vissa, medan andra ser det som att Rian Johnson och Disney velat göra någonting nytt som inte gjorts i Star Wars tidigare.

Det känns väl också som en bra punkt att starta på, dels på grund av det jag precis har skrivit och dels på grund av den stora kritiken mot The Force Awakens som även jag höll med om. Trots att jag verkligen gillade The Force Awakens, är det svårt att undgå att den kändes som en upprepning av A New Hope. För de som var oroade över att The Last Jedi skulle bli en upprepning av Empire Strikes Back, så är The Last Jedi lyckligtvis inte en ytterligare "remake". Visserligen finns det en del bekanta element, men jag tyckte filmen höll en bra balans mellan nytt och gammalt, i synnerhet bättre än The Force Awakens. Däremot kan den, åtminstone för vissa, upplevas som att den går ifrån vad Star Wars betyder för dem lite väl mycket.

Personligen gillade jag faktiskt att Rian Johnson dragit ut på svängarna med The Last Jedi, och det gjorde filmen någorlunda oförutsägbar. I jämförelse med The Force Awakens, då jag vill minnas att händelserna utvecklades på det sätt som jag förutspådde bara ett par minuter tidigare, så hade jag betydligt svårare att förutsäga vart handlingen var på väg i The Last Jedi. Dock kändes inte alla delar av handlingen eller diverse vändningar särskilt lyckade, då jag tyckte vissa föll ganska platt, men eftersom det går in på spoilers är det svårt att ta upp det i en text som ska vara spoilerfri.

När det gäller karaktärerna är jag mestadels positiv med vissa invändningar. De tre huvudkaraktärerna gillade jag redan i The Force Awakens, och i The Last Jedi tycker jag att de fortsätter att växa i mina ögon. Kylo Ren har dock växt oerhört mycket för min del, jag gillade honom redan i The Force Awakens då jag såg en stor potential i hans karaktär. Efter att ha sett hans utveckling i The Last Jedi (samt att Adam Driver spelar honom galant) så kan han mycket väl vara min favorit ur den nya trilogin. Vissa karaktärer, som jag inte nämner på grund av spoilerskäl, hade jag hoppats på skulle få ett större utrymme sedan deras minimala utrymme i The Force Awakens, men dessvärre lämnades jag besviken på denna front då deras roller i slutändan inte var så mycket större än i föregångaren. Sedan måste jag naturligtvis nämna Luke Skywalker, och personligen så gillar jag den riktning som karaktären gått åt samtidigt som den, åtminstone i mina ögon, känns logisk.

Humorn har jag sett en del kritik riktas mot, men personligen hade jag inga större problem med den och jag gillade den faktiskt överlag. Sedan var jag nästan larvigt förtjust i de urgulliga porgsen, jag brukar vanligtvis inte falla för söta kreatur som är främst för att få skratt ur yngre, men porgsen lyckades charma mig så pass mycket att jag skulle kunna tänka mig en hel långfilm som bara handlar om dem. Jag överdriver inte.

I övrigt har jag väl inte så mycket att tillägga sett till effekter, musik och dylikt, då jag tyckte det fungerade. Dock är filmen dessvärre inte så färsk i minnet som jag skulle vilja när jag skriver om den, men det vore nog konstigare för mig om jag inte skrev om The Last Jedi överhuvudtaget.

Överlag är jag faktiskt mestadels positiv till The Last Jedi, naturligtvis har den sina problem men eftersom de allra flesta problemen som jag hade med filmen var rörande vissa element av handlingen blir det naturligtvis svårt att ta upp dessa. Det här är kanske något som jag får lov att återvända till, men med tanke på hur pass lång tid det tog för mig att bara skriva spoilerfria tankar så vet jag inte om jag kan lova något...

Så, The Last Jedi... (spoilerfritt)

HQ