Svenska
Blog

Spelmusikfredag (276)

Då var det fredag igen, även om det denna gång är en klämdag och inte signalerar helg på riktigt samma sätt som vanligt (även om det inte är en självklarhet för alla naturligtvis), så känns det ändå skönt med att det är fredag igen. Mestadels för att det är dags för att lyssna på lite spelmusik i sedvanlig ordning.

Denna vecka blir det musik av det mer högtflygande slaget, men inte en uppenbart sådan. Eller rättare sagt, det är inte en Ace Combat-låt utan istället en låt från ett Top Gun-spel. Så det näst mest självklara valet när jag ska välja musik från ett flygspel... Dessutom var det Top Gun-dagen igår, samt fyller originalfilmen 35 år, vilket gör att Top Gun känns mer passande denna gång. Hursomhelst, jag har tidigare haft med ledmotivet från Top Gun till NES, som är ett av de tidigare spelen, så denna gång tänkte jag ta en låt från det senaste Top Gun-spelet. Hard Lock släpptes 2012, och av det som jag har lyssnat på soundtracket så... är jag faktiskt inte jätteförtjust i det, och jag var nära på att falla tillbaks till gamla Ace Combat-vanor tills jag slutligen hittade låten "Soundtrack 9".

Utifrån den generiska titeln, lär det inte komma som någon större överraskning att Top Gun: Hard Lock inte fick ett officiellt spelsoundtrack som släppts utanför spelet, vilket innebär att samtliga låtar saknar titel, samt har jag dessvärre inte kunnat få reda på vem som har komponerat musiken. Som sagt är jag inte ett särskilt stort fan av detta spelsoundtrack överlag, även om jag medger att låtarna generellt har en relativt trogen Top Gun-känsla. Just denna låt som jag valt ut är därför lite speciellt eftersom den inte känns typiskt Top Gun, utan snarare mer som... Ace Combat...

För att vara mer specifik, har denna spellåt inte en härlig rockkänsla som fyller en med adrenalin och får en att citera repliker som "you can be my wingman anytime". Istället förmedlar låten en något mer allvarlig känsla som antyder ett svårare uppdrag som skulle kunna ha ödesdigra konsekvenser. Förvisso finns en tydlig rockkänsla senare under låtens speltid, och under dess andra halva känns det betydligt mer som vad en kan förvänta sig från Top Gun. Det bryter dock inte ifrån låtens allvarligare ton utan förstärker den snarare genom att ge låten en ny dimension.

Soundtrack 9

Spelmusikfredag-spellista

Spelmusikfredag (276)

HQ