Svenska
Blog
The Bad Batch börjar bra

The Bad Batch börjar bra

För ett par veckor sedan skrev jag om mina förväntningar inför den animerade Star Wars-serien The Bad Batch, en spinoff på The Clone Wars som jag såg mycket framemot med tanke på hur mycket jag gillar The Clone Wars-serien. Att det första avsnittet skulle vara extralångt, och till råga på det även skulle släppas på den internationella Star Wars-dagen, gjorde faktiskt att kvällen innan kändes lite som kvällen innan julafton.

Som jag skrev då var jag väl till en början inte riktigt lika förväntansfull, även om jag naturligtvis såg framemot serien, men allteftersom trailers släpptes blev jag bara mer och mer exalterad. Efter att ha sett det lite längre premiäravsnittet, känns det definitivt som en bra början på denna spinoff-serie.

The Bad Batch ödslar inte mycket tid på att introducera huvudkaraktärerna, i och med att de egentligen introducerades under sista säsongen av The Clone Wars, samt är de rätt arketypiska av sig så redan efter deras introduktion i deras egen spinoff-serie borde det inte vara några problem med att vet vem som är vem, om nu någon skulle se denna serie utan att ha sett The Clone Wars (och har en inte gjort det, skulle jag snarare rekommendera att se den serien först. Den är lite tuff i början, med en animerad film och en första säsong som trevar mycket med en ojämn kvalité, men runt tredje säsongen tar serien verkligen fasta steg).

Premiäravsnittet är som nämnt extralångt, hela 70 minuter långt, så det är lite som att se på en animerad film. Känslan slutar inte där, utan genomgående känns avsnittet väldigt filmisk i sin kvalité, och Lucasfilm Animations spar verkligen inte på krutet. Animationerna är av toppkvalité, och dagarna sedan de tidiga säsongerna av The Clone Wars känns som mil ifrån vad animationsteamet åstadkommer idag.

Serien tar sin början direkt i samband med att Palpatine utfärdar Order 66, och sätter scenen för vad resten av serien ska handla om i efterdyningarna av Jedi-ordens fall och upprättandet av det galaktiska imperiet. En tidsperiod som ska bli spännande att utforska genom serien och dess huvudkaraktärer, som redan tidigare visat prov på att inte vara särskilt föredömliga när det gäller att lyda order. Redan i första avsnittet bjuds det även på en god dos av fanservice, och likt tidigare animerade serier samt The Mandalorian visar Dave Filoni och kompani vart skåpet ska stå när det kommer till att inkludera fanservice på ett tillfredsställande och meningsfullt sätt (något som JJ Abrams skulle kunna lära sig av).

I princip går detta första avsnitt ut på att sätta spelplanen för hur serien kommer fortlöpa, vilket görs på ett effektivt sätt som lämnar mersmak och jag ser definitivt framemot att bänka mig framför min TV varje fredag för att se det senaste avsnittet. Redan nu på fredag är det dags för seriens andra avsnitt, vilket skänker mig en enorm glädje.

May the Fourth be with you!

HQ