Svenska
Blog

Spelmusikfredag (233)

Då var det fredag igen, vilket i vanlig ordning för min del innebär både tacos och att efteråt sätta sig ned och lyssna på Jim Sterlings podcast medan jag spelar någon form av multiplayerspel. Det är oklart hur just den fredagstraditionen har uppstått, men så har det varit i ett par år. Men innan det så kommer ju spelmusiken in på ett hörn i fredagstraditionen, för det vore ju inte en fredag utan Spelmusikfredag.

Under en tid har det kliat i fingrarna att återvända till Bethesdas mästerverk i form av Oblivion eller Skyrim, det har skiftat lite mellan vilket av de spelen från och till nu, men i nuläget är det Bethesdas fantasyepos i det nordliga Skyrim som lockar till en återgång. Jag är dock som bekant i full rulle med en genomspelning av Ace Combat-serien, vilket jag eventuellt återkommer till i ett eget inlägg imorgon, så att resa till det karga och frusna landskapet får vänta. Men det hindrar mig inte från att återbesöka spelets fantastiska soundtrack!

Det är i synnerhet musiken från Dragonborn-expansionen som jag fick en känsla för att lyssna på, som innehåller en kombination av klassiska Morrowind-låtar och nya kompositioner. Eftersom musiken från Skyrim-expansionerna inte fått officiellt släppta releaser innebär det även att de nya låtar som Dragonborn-expansionen bjuder på inte har några egna titlar. Så dessvärre får jag hålla mig till att kalla veckans spellåt för "Solstheim Exploring 10", vilket kanske inte är en iögonfallande titel för en mäktig spellåt.

Men låt inte skenet bedra, för trots den trista titeln så är det en fantastisk låt! Stämningen sätts direkt från låtens första sekund, och bringar med en dyster, hård, melankolisk och en nästan postapokalyptisk känsla. Jag misstänker att låten främst avser att spegla den södra delen av ön Solstheim, som i Dragonborn-expansionen är en ödemark täckt av aska från vulkanen Red Mountain, för det är direkt den delen av ön som tankarna förs till. Med detta antagande så tycker jag att låten perfekt speglar miljön, dess fientliga fauna, banditer och oförlåtande landskap.

Solstheim Exploring 10 (Jeremy Soule)

Spelmusikfredag-spellista

Spelmusikfredag (233)

HQ