Svenska

Spelmusikfredag (285)

This post is tagged as: Spelmusikfredag

Då var det äntligen fredag igen, vilket naturligtvis även innebär att är Spelmusikfredag igen. Vem hade kunnat ana det, så här 285 delar senare?

Under veckan hade jag faktiskt en dröm som handlade om denna följetong, då jag i drömmen hade valt ut en spellåt från Skyrims soundtrack för en tidigare vecka, och när det kom till valet för veckan därpå så valde jag… Skyrim-soundtracket igen. Två låtar från samma spelsoundtrack, ve och fasa tänker ni säkert! Det var i alla fall vad jag tänkte, och jag vaknade raskt upp med svetten rinnandes efter denna dröm. Naturligtvis tänker jag vidta alla åtgärder för att se till att drömmen inte kommer att slå in, så jag kommer välja en spellåt från ett helt annat soundtrack.

Det finns mycket bra spelmusik att lyssna på, nästan lite för mycket för att jag ska hinna med allt. Det kan dessutom vara svårt då jag har en tendens att digga musiken när jag väl spelar ett spel, för att sedan inte komma ihåg det när en tid passerat och tanken på att lyssna på soundtracket för sig inte har kommit. Sådant är fallet med soundtracket till Titanfall 2, som jag för en tid sedan vart påmind om när jag startade upp spelet och möttes av ledmotivet i huvudmenyn. Då var det som att alla minnen kom tillbaka, och i synnerhet vilket bra ledmotiv spelet har.

”BT-7274” är inte bara namnet på den Titan som Jack Cooper kopplas samman med, utan även titeln till spelets ledmotiv. Något som jag tycker är passande med tanke på både spelets natur och narrativ, där BT blir en nära kompanjon och vapendragare som verkligen uttrycker en känsla av att vara ”larger than life”. Något som denna spellåt även tar tillvara på, utöver att samtidigt bjuda på en indragande atmosfär i inledningen och en mycket mäktig känsla överlag.

BT-7274 (Stephen Barton)

Spelmusikfredag-spellista

Spelmusikfredag (285)

Spelmusikfredag (284)

This post is tagged as: Spelmusikfredag

Då var det äntligen fredag igen, och det har återigen blivit dags att ta helg (för vissa åtminstone), förbereda inför fredags-tacos och fredagsmyset, samt viktigast av allt att lyssna på lite spelmusik. För det är ju ändå bara Spelmusikfredag en gång i veckan.

Just idag är lite speciell, eftersom det första WitcherCon går av stapeln denna helg, vilket ska bli intressant och se vad som kommer ut från det (är framförallt spänd på nyheter om den andra säsongen av Netflix-serien). Så därför kommer nog ingen bli förvånad över att det blir lite Witcher-musik, och då vi redan tacklat både andra och tredje spelet under den närmaste tiden ser jag det som naturligt att gå till originalspelets soundtrack. Witcher-spelen har överlag ett mycket bra soundtrack som hör till mina absoluta favoriter, men det är någonting med det första spelets musik som verkligen känns speciellt. Lite som att kompositörerna lyckats fånga in den hedniska känslan på ett helt annat sätt än vanligt för diverse fantasy-aktig musik.

Dagen till ära känns det passande att lyssna på ”Peaceful Moments”, och låten lever definitivt upp till dess titel. För även om världen i The Witcher ofta är mörk och befolkad av diverse monster, så finns det samtidigt gott om utrymme för mer fridfulla stunder. Detta lyckas denna spellåt verkligen med att fånga in, och utöver att få den fridfulla känslan att kännas närvarande, lyckas denna låt även att kännas livlig i sin stämning. Som att det pågår en massa aktiviteter runtomkring, vilket ändå känns passande då jag vill minnas att detta musikstycke spelas upp när Geralt besöker de finare kvarteren i staden Vizima.

Peaceful Moments (Adam Skorupa)

Spelmusikfredag-spellista

Spelmusikfredag (284)

Första biobesöket på över ett år

Första biobesöket på över ett år

This post is tagged as: Godzilla vs. Kong, Film, Bio

Det här med att gå på bio var det verkligen längesedan för min del. Senast jag gick på bio var i början av förra året för att se 1917, men det känns nästan som en halv evighet sedan då det var en period då en pandemi kändes närmast otänkbar. Att gå på bio är också tveklöst det som jag saknat mest under pandemin, och med tanke på läget och diskussionerna kring biografernas fortsatta vara efter pandemin, ska det bli intressant att se vad som kommer att hända på den fronten.

Jag tror mycket väl att det kan komma att se annorlunda ut jämfört med den typ av bio som vi är vana vid, men jag tror absolut att bion som fenomen kommer finnas kvar om än i annorlunda form. För även om det är mycket bekvämare att se streamade filmer, och under pandemin har jag personligen börjat använda mig mer och mer av SF Anytime för att hyra filmer, så är det ändå någonting speciellt med att gå på bio. Det är definitivt en upplevelse som är svår att byta ut, och vissa filmer gynnas även av att ses på den stora duken.

Det för mig även till den film som fick bli mitt första biobesök på över ett år, nämligen Godzilla vs. Kong. En film som jag definitivt anser gynnas av bioformatet i jämförelse med om jag sett den på TV:n hemma, för två gigantiska film-monster som ger varandra ordentligt med stryk är som klippt och skuren för en popcorn-upplevelse. På den fronten lever denna film åtminstone delvis upp till förväntningarna, för monsterslagsmålen är verkligen mäktiga att beskåda.

Där Godzilla vs. Kong faller är det, som förmodligen är en uppenbar kritik vid det här laget, är att filmen borde haft fler monsterslagsmål och färre mänskligt drama. Som sagt är det en uppenbar kritik vid det här laget, eftersom filmen fått överlag ljummen kritik på grund av detta, men även för att det varit det konsekvent svagaste med MonsterVerse-filmerna (även om Kong: Skull Island i min mening lyckades betydligt bättre). Samma sak gäller även för crossover-filmen där monsterödlan och jätteapan dängar på varandra, som sagt är just dessa delar det bästa som filmen har att erbjuda, människodelarna känns däremot mycket som oengagerade transportsträckor.

Jag kände mig dock rätt nöjd med filmen ändå, förvisso hade jag inte superhöga förväntningar och hade med mig den ljumma kritiken i bakhuvudet. Huruvida det berodde på att monsterfighterna vägde upp för det (även om jag hade önskat ett större fokus på just detta), eller det faktum att det var min första biofilm på över ett år är nog svårt att säga, även om jag misstänker att det är lite av båda. Eller så är jag helt enkelt lättunderhållen, vilket jag inte tänker hymla med.

Spelmusikfredag (283)

This post is tagged as: Spelmusikfredag

Efter ännu en vecka är det äntligen fredag igen, och precis som varenda gång har helgen kommit i antågande tillsammans med det sedvanliga fredagsmyset, tacos-bordet och såklart spelmusiken, som ju är det viktigaste av allt. Jag känner lite att jag befinner mig i ett limbo förtillfället, efter ett halvår av jobbsökande utan större resultat, och även om jobbsökandet kommer fortsätta under sommaren så har jag lyckats hamna i semesterläge. Det känns dock ändå skönt, och jag känner mig oerhört tacksam över att jag är i en sits där inte precis allt hänger på min nuvarande arbetslöshet, och jag hoppas att det kan åtminstone delvis förklara min inkonsekventa aktivitet.

Men nog om det, nu är det dags för att lyssna på lite spelmusik och jag ber om ursäkt för att valet av spellåt blir plågsamt uppenbar denna vecka. Tidigare denna vecka fyllde Ace Combat-serien 26 år, och även om jag inte uppmärksammat det i Spelmusikfredag varje år så känns det ändå typiskt mig på ett sätt. Men det är ju ändå så att denna bloggserie speglas av vad jag själv lyssnar på när det kommer till spelmusik, på både gott och ont. Jag känner även att lite musik från det allra första spelet i serien, Air Combat, ändå känns lite somriga på något sätt. Förmodligen för att två av mina tre genomspelningar skett under sommaren, men även för soundtrackets lättsamma stämning.

Denna vecka blir det att kasta sig huvudstupa in i låten ”Head First”, som jag måste säga står sig som en av mina absoluta favoritlåtar ur Air Combats soundtrack. På något sätt lyckas denna spellåt faktiskt att fånga in den tidigare nämnda somriga känslan, även om jag medger att det är lite diffust. Mer tydligt är i alla fall låtens känsla för att kasta sig huvudstupa in i luftstriden som ett riktigt flygaress, och Top Gun-influenserna känns oerhört tydliga.

Head First (Nobuhide Isayama & Masako Ogami)

Spelmusikfredag-spellista

Spelmusikfredag (283)

Spelmusikfredag (282)

This post is tagged as: Spelmusikfredag

Då var det äntligen fredag igen, men det är inte vilken fredag som helst utan det är ju även Midsommarafton! Därför vill jag passa på att önska er en glad midsommar. Jag vill även passa på att be om ursäkt för min inaktivitet den senaste dagen, då jag drabbades av en förkylning som däckade mig rätt rejält (och det var en vanlig förkylning kan jag tillägga), och det är först under de senaste dagarna som jag börjat bättra mig.

Men nog om det, nu är det dags för att lyssna på lite spelmusik! Att hitta spelmusik som passar bra ihop med midsommar är lite smått klurigt, då det inte finns en direkt koppling som jag känner till. Tidigare år jag nog mest lyft lite mer festliga spellåtar från RPG-spel, men det är inte särskilt specifikt och går i hand med de flesta högtider. Men så slog det mig att det (nästan) i alla fall finns en hyfsad koppling, om än den är högst personlig. För något som jag kopplar starkt till midsommar är nämligen just Sagan om ringen, men eftersom det är just filmer så är det ju inte spelmusik. Men då har vi ju faktiskt Middle-earth-spelet Shadow of Mordor, vilket jag därför har valt att lyfta idag.

Något som både Zelda- och Skyrim-spelare har gemensamt är vetskapen som kommer om en anfaller en kyckling. En vetskap som inte delas ut från Shadow of Mordor-soundtracket med låten ”A Perfect Swing for Killing Chickens”. Nu var det flera år sedan jag spelade huvudspelet av Shadow of Mordor (spelade båda DLCerna kring årsskiftet) så jag har inget minne av kontexten för denna spellåt. Jag tycker dock att den är intressant eftersom den har drag av en stridslåt, samtidigt som den känns någorlunda lättsam i ton.

A Perfect Swing for Killing Chickens (Nathan Grigg)

Spelmusikfredag-spellista

Spelmusikfredag (282)

Cookie

Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy