Svenska
Blog

Jag korar de bästa serietidningsfilmerna (5-1)

Jag och Petter hade en högljudd debatt häromdagen angående världens bästa serietidningsrullar, och vi är långt ifrån överens. Men nu bestämde vi oss för att vi kör varsin bloggserie där vi korar de 20 bästa filmerna. Här är mina fem favoriter:

5. Captain America: Civil War
Efter Russo-brödernas fullkomligt briljanta föregångare såg jag otroligt mycket fram emot Civil War. Gick jag ut från biografen besviken? Inte det minsta. När andra tittare saknade allvarliga konsekvenser höll jag inte med ett dugg. Konsekvenser måste inte innebära karaktärers död, utan de konsekvenser som följde var mer än nog för mig. Dessutom var hela fejden mellan hjältarna mycket bra skriven och det gick att se poängen hos båda sidorna. Jag skulle därtill påstå att detta är den bästa rollprestation från Robert Downey Jr. någonsin.

4. Captain America: Winter Soldier
Vem hade kunnat ana att Captain Americas uppföljare skulle bli ett så utsökt mästerverk? Inte jag i alla fall. Captain America: Winter Soldier är en underbar superhjältefilm som osar 70-tals spionerithriller som verkligen visade hur djupt Hydra har gått sedan vi sist såg dem för cirka 70 år sedan. Fightscenerna är fullkomligt briljanta där varje slag räknas och tillsammans med Henry Jackmans fantastiska ljudspår och Sebastian Stans mörka Winter Soldier tröttnar jag aldrig på dem.

3. Avengers: Endgame
Som jag skrivit tidigare så är det ett dött lopp mellan den föregående titeln och denna, men jag tänkte ändå hålla mig konsekvent här. För fastän Winter Soldier är ett mästerverk kommer jag aldrig glömma min eufori efter Avengers: Endgame. Man kan dividera huruvida Russos förstörde Thor och Hulk eller ej, och frågar du mig tycker jag de var naturliga utvecklingar, även om det såklart hade kunnat göras bättre. Men ingen film är fläckfri och extremt få insatta fans som jag diskuterat filmen var besvikna på detta mäktiga slut på en tio års lång berättelse. Avengers: Endgame var en rysligt underhållande film, proppad med mäktiga scener som gav mig ett leende på läpparna, fick mig att gråta eller rysa något otroligt. Den stående ovationen efter filmens slut i biografen står sig som ett av de häftigaste filmögonblicken någonsin, för mig.

2. Joker
Efter att jag hade sett Joker första gången var jag övertygad om att detta var en mycket bra film, men kanske inte mer än så. Sen såg jag om den. Två gånger. Och därefter, en gång till. Idag älskar jag den innerligt och anser att detta var precis vad subgenren behöver idag. En film som vågar djupdyka ned i karaktärers förflutna för att förklara varför de är så trasiga som de är, och vilken karaktär passar då bättre än Joker? Joker var en makalöst film. Mörk, obehaglig, spännande. Ett mästerverk, utan någon som helst tvekan.

1. Watchmen
Fastän det nu gått elva år sedan Zack Snyder släppte Watchmen och superhjälteindustrin har expanderats något enormt på vita duken, har ingen av dem toppat Watchmen. Det är en underbar film från start till slut som man inte kan släppa blicken från. Den är så förbaskat snygg, oerhört rå och rysligt intressant att det helt enkelt inte går att snegla åt ett annat håll. För mig kommer den alltid att ha en särskild plats i mitt serietidningshjärta.

Min topp 20:
20. Spider-Man 2
19. Wonder Woman
18. Justice League: The Flashpoint Paradox
17. Kick-Ass
16. X-Men: Days of Future Past
15. Sin City
14. Iron Man
13. Deadpool
12. Spider-Man: Homecoming
11. Guardians of the Galaxy
10. The Avengers
9. Spider-Man: Into the Spider-Verse
8. Avengers: Infinity War
7. The Dark Knight
6. Logan
5. Captain America: Civil War
4. Captain America: Winter Soldier
3. Avengers: Endgame
2. Joker
1. Watchmen

Jag korar de bästa serietidningsfilmerna (5-1)

HQ