Svenska
Blog

Tidernas bästa filmer: 2000-talet

Skrivet av Grewen den 12 augusti 2022 kl 18:12

Helgen är här och med den veckans filmlista. 2000-talet, eller 00-talet för att vara mer exakt, står på schemat denna gång. Ett decennium som starkt kom att påverkas av terrorattackerna den 11:e september 2001, och dess efterdyningar i form av krig i Mellanöstern och ökande övervakning i västvärlden. Skildringar av dessa ting var återkommande i filmens värld, med en rad mer eller (oftast) mindre minnesvärda filmer om terrorism och poliser på bombjakt.

10. Gladiator

Ridley Scotts storslagna epos om blod och politiska intriger i det antika Rom. Scott tar sig extrema friheter med det historiska stoffet kring den fåfänge och inkompetente kejsar Commodus men det är förlåtligt när slutresultatet är så välgjort och underhållande som Gladiator faktiskt är. Striderna på arenan är välkoreograferade och skickligt filmade och skådespeleriet från Russell Crowe och Joaquin Phoenix är lysande.

9. No Country for Old Men

Efter att en knarkaffär gått snett hamnar en väska med två miljoner dollar på vift i ödemarken i Texas. Pengarna hittas av knegaren Lewlyn Moss (Josh Brolin), som snart finner sig indragen i en dödlig-katt-och-råtta-jakt med den psykopatisk lönnmördaren Anton Chigurh (Javier Bardem). En tät och gastkramade thriller av bröderna Joel och Ethan Cohen som lyfts till nya höjder av Bardems lysande rolltolkning.

8. The Lives of Others

Ett drama om Östtysklands maniska och kvävande övervakningssamhälle. En väl ansedd Stasiagent (Ulrich Müne) får 1984 i uppdrag att övervaka en författare som misstänks vara en politisk dissident. Den enstörige agenten blir snart fascinerad av författaren och involverar sig själv alltmer i hans liv och leverne. Välskrivet och utan en tillstymmelse av det nostalgiska förskönande av Östtyskland som smyger sig in i filmer som Good Bye Lenin! och Sonnenallee.

7. Memories of Murder

Bong Joon-Hos stora genombrott är en nagelbitande och verklighetsbaserad kriminalthriller om en seriemördare som härjar den sydkoreanska landsbygden under 1980-talet. Två omaka poliser tvingas samarbeta för finna mördaren, vilket inte är helt lätt när den ena är logiskt resonerande medan den andra styrs av sin fumliga intuition. Trots att Memories of Murder är Bongs blott andra film visar han sig redan vara en mycket kapabel regissör och manusförfattare, som kan uträtta stordåd med en rätt blygsam budget.

6. The Two Towers

De lärde tvista om vilken av Peter Jacksons tre filmer om härskarringen som är den bästa. För min del är mellanakten den starkaste, särskilt den förlängda versionen. Det är en mörkare och mer allvarsam film, som skickligt blandar mellan smått och stort. Förtroliga scener med den fängslande karaktären Gollum/Smeagol varvas med det storslagna slaget om Helms klyfta. Den grandiosa skalan i stridsscenarena i The Two Towers överskuggar ännu inte det mänskliga (samt hob-, alv- och dvärgliga) dramat, vilket tyvärr lite är fallet i The Return of the King.

5. Children of Men

I en nära framtid kan kvinnor inte längre bli gravida och mänskligheten går sakta mot sin ofrånkomliga undergång. Hopplöshet, religiös fanatism och politisk extremism kantar den dystopiska tillvaro som Alfonso Cuarón skickligt målar upp. Även om Children of Men har såväl välskriven handling, intressanta karaktärer som strålande skådespelarinsatser är det kameraarbetet som lämnar det största intrycket. Fotot är vackert och tagningarna är ofta långa och närgångna, vilket gör actionscenerna ovanligt intensiva.

4. City of God

Brasilianskt kriminaldrama om livet och brottsligheten i den framväxande storstaden Rio De Janeiro, ambitiöst skildrat över tre decennier med start i 1960-talet. Livet i slummen är hårt och oglamoröst, varje ny generation är våldsammare än den förra. Samtidigt finns det plats för vänskap, kärlek och drömmar om en bättre framtid. Styrkan i City of God ligger framförallt i dess magnifika visuella berättande, både filmfoto och klippning får staden Rio att framstå mer som en levande karaktär än som en passiv kuliss.

3. Tropa de Elite

En andlig uppföljare till City of God, berättad från polisen synvinkel. Det är nu 1990-tal och den organiserade brottsligheten i Rio de Janeiro genomsyrar samhället fullständigt. Två nyutexaminerade poliser blir snabbt desillusionerade med den korrupta poliskåren och söker sig istället till den paramilitära specialstyrkan BOPE. Tropa de Elite är en stenhård, intensiv och brutal polisfilm som skildrar kriminaliteten och polisvåldet i Rio de Janeiro på ett realistiskt sätt utan klichéer, lätta svar eller moraliska pekpinnar.

2. Memento

Christopher Nolan är en av vår tids mest hyllade filmskapare, men hans genombrottsfilm Memento överskuggas tyvärr ofta av hans senare kassasuccéer. Detta är synd då Memento är en synnerligen välgjord och minnesvärd film. Efter att ha utsatts för ett allvarligt brott har Leonard (Guy Pearce) förlorat förmågan att skapa nya minnen, allt som ligger mer än ett par minuter bakåt i tiden glömmer han ohjälpligt bort. Detta gör hans jakt på hämnd mycket besvärligt och väldigt intressant att följa, då filmen berättas utifrån hans synvinkel.

1. Oldboy

Sydkoreansk neonoir när den är som allra bäst. Efter en blöt utekväll blir den grälsjuke men i övrigt högst ordinära Oh Dae-su (Choi Min-Sik) kidnappad. När han vaknar finner han sig vara inlåst i ett privat fängelse. Allt som återstår i Dae-sus liv är nu en serie frågor: Vem låste in honom? Varför? Hur ska han fly? Och hur ska han utkräva hämnd? Park Chan-wooks Oldboy är en triumfatorisk uppvisning i innovativt filmskapande och en snudd på perfekt film med ett högintressant underliggande budskap om minne, vetskap och lycka. Det ska däremot tilläggas att Oldboy inte är en film för alla då den är mycket mörk och våldsam, bitvis rent av stötande.

Tidernas bästa filmer: 2000-talet

Vilken är din favoritrulle från 00-talet?

HQ