Svenska
Blog

Världens vackraste film?

Skrivet av Grewen den 22 maj 2021 kl 18:09

Jag hade i veckan en intressant diskussion med några vänner och tänkte fortsätta den här för att få ytterligare lite synpunkter på frågan. Film är främst ett visuellt medium och alla har sin egen uppfattning om vad som är visuellt tilltalande, så det finns många filmer som på något sätt kan sägas vara den allra vackraste.

En film kan givetvis vara vacker på många olika sätt. Ibland är det scenografin som står i fokus, som retrofuturismen i Stanley Kubricks 2001: A Space Odyssey, neonbrutalismen i Blade Runner eller den märkliga hemtrevligheten i The Grand Budapest Hotel. Andra filmer går åt motsatt håll och trollbinder en med makalösa landskapsfoto. Några exempel är The Revenant och Sagan om ringen-trilogin, men också den karga skönheten i Sicario förtjänar att framhållas.

Själv lockas jag främst av filmer där ljussättning och färger ger de mest slående visuella intrycken. Återigen är detta ett område där Kubricks alster oftast briljerar, enligt mig med Barry Lyndon som det allra mest framträdande exemplet. Tack och lov finns det också gott om nyare film som levererar i denna kategori. La La Land fångar perfekt Hollywoods färgsprakande drömbild. Blade Runner 2049 visar ett helt annat Los Angeles, men ljuset och färgerna är lika minnesvärda. Få filmer har heller bjudit på ett bättre färgschema än Mad Max: Fury Roads symfoni i orange och blått.

Slutligen, måste jag välja en film som är allra vackrast så faller valet på Days of Heaven. Innan Terrence Malick helt började ägna sig åt pretentiöst, men ack så vackert, flummande så regisserade han ett par riktigt välgjorda filmer. Days of Heaven är ett visuellt mästerverk, unik i sitt användande av naturligt ljus. Till stora delar är den inspelad utomhus och alla dessa scener använder sig nästan enbart av dagsljus. Många av scenerna är inspelade under den så kallade gyllene timmen, den korta stund kring solnedgången då ljust upplevs som mjukare och färgerna rödare. Inspelningen blev något av en mardröm då man enbart kunde filma dessa utomhusscener under ca 40 minuter per dygn, vilket föga förvånade ledde till omfattande förseningar och en sprängd budget. Resultatet är dock enastående.

Vilken film tycker du själv är vackrast? Lämna gärna ett svar i kommentarerna.

Världens vackraste film?

HQ