Svenska
Blog

Början till slutet för biograferna?

Skrivet av Grewen den 29 juli 2020 kl 21:57

2020 har varit ett riktigt skitår för filmindustrin. Coronapandemin har stängt de flesta biografer världen över i snart ett halvårs tid och det är mycket tveksamt om de kommer att kunna öppna igen för fullt under den närmaste framtiden. Årets storfilmer har till en följd av detta skjutits på framtiden och backloggen av biofilmer som väntar på sin primär växer sig allt större. Hyran för de tomma biograferna ska fortfarande betalas och de sysslolösa anställda får alltjämt lön (även om denna i någon mån subventioneras i många länder). Samtidigt har efterfrågan på streamingtjänster skjutit i höjden då vi spenderat rekordmycket tid i våra hem. Bioindustrin går kort sagt på knäna och frågan är om den någonsin kommer att återhämta sig?

Tidigare i år hamnade filmbolaget Universal i konflikt med biojätten AMC, som också äger svenska Filmstaden. Universal började släppa några av sina nya filmer via sin egen on-demand tjänst och AMC hotade som svar med en bojkott. Nu har tvisten mellan dem lösts och detta kan få enorma konsekvenser för biografernas framtid. Kärnan i det nya avtalet mellan Universal och AMC är att biografernas tidsexklusivitet naggas rejält i kanten. Biograferna har tidigare haft ensamrätt på alla nya storfilmer i 90 dagars tid innan de får släppas till hemmapubliken, detta minskas nu till 17 dagar. Istället för att tvingas vänta i tre månader kommer Universals filmer nu att bli tillgängliga att streama bara dryga två veckor efter deras biopremiär. I gengäld kommer AMC att få en del av inkomsterna från Universals on-demand tjänst. Ännu är inte detaljerna kring avtalet offentliggjorda och många frågetecken kvarstår. Gäller detta alla Universals filmer? Hur stor del av kakan får AMC? Kommer övriga filmbolag att sluta liknande avtal med AMC? Kommer streaminggiganten Netflix att armbåga sig in diskussionerna?

Frågan är om inte utvecklingen har varit oundviklig och pandemin bara påskyndat det hela? Teknologin har enligt mig gjort biograferna allt mindre relevanta de senaste decennierna. På Den Gamla Goda Tiden var skillnaden mellan att se en film på bio och att se den hemma avgrundsdjup. Bion kunde stoltsera med fantastiskt bild och ljud medan man hemma var hänvisad till en flimrande 25" tjock-tv och gryniga VHS-band. Numera är det vanligt med maffiga hemmabiosystem och enorma tv-skärmar med löjligt hög bildkvalité. Samtidigt blir vi allt mer vana att konsumera vår underhållning när och hur det passar oss själva. Hemma i tv-soffan kan vi se filmen när det passar oss bäst, pausa för att gå på toaletten eller fixa sig lite käk om hungern faller på. Man behöver inte heller ta hänsyn till en mängd främlingar (även om hänsyn är beklämmande sällsynt på bio) utan det står envar fritt att prata på och vräka i sig tilltugg som en gris. Börjar biografernas tidsexklusivitet nu att naggas i kanten försvinner enligt mig bions sista existensberättigande tillsammans med den.

Det skulle vara kul att höra era tankar om detta. Tror ni att bion är på väg bort och kommer ni i så fall att sakna den? Lämna gärna en kommentar.

Varietys artikel om det nya avtalet: https://variety.com/2020/film/news/amc-universal-deal-entertainment-industry-future-1234718942/

Början till slutet för biograferna?

HQ