Svenska
Blog

Sist på bollen: The Last Jedi

Skrivet av Grewen den 19 februari 2019 kl 23:16

Av olika anledningar ignorerade jag helt The Last Jedi och hela rabaldret kring filmen då den kom ut. Såg inte filmen, faktiskt inte ens en trailer för den, och undvek all debatt online kring den, kände mig inte ett dugg intresserad helt enkelt. Men i helgen passade jag på att se den och tänkte dela med mig av några korta tankar.

Jag ställer mig varken till dem som älskar filmen eller till dem som hatar den, tyckte om den bitvis men som helhet var filmen en besvikelse. Redan från första scenen störde jag mig på filmens ton. En mustig actionscen, där rebellerna gör ett desperat avledningsanfall mot en överlägsen fienden inleds med någon sorts busringning och ett "din mamma" skämt. Vem tyckte att det var en bra idé? Malplacerad comic relief hemsökte prequelfilmerna och saken är inte bättre i TLJ. Hör mjölkandet av rymdkossan hit eller hur ska man förstå den scenen? Jag blev ärligt talad bara förvirrad. Blandningen mellan allvar och komedi föll helt platt enligt mig och innebar att jag aldrig riktigt kände mig engagerad i handlingen. Till detta kom filmens andra stora problem: tempot. Större delen av filmen drevs av en kamp mot klockan, slå ut imperiets spårsändare innan rebellflottan får slut på bränsle. En tickande klocka kan vara ett bra sätt att hålla tempot och spänningen uppe i en film men här misslyckades det kapitalt då alltihopa kontinuerlig avbryts med långsamma scener på Lukes ö samt en poänglös och utdragen avstickare till ett galaktiskt CGI-casino.

Så till det positiva, actionscenerna fann jag välgjorda och snygga, gillade särskilt fighten mot Snokes livvakter, även slutstriden var underhållande även om den var lite väl lik slaget om Hoth. Det jag gillade mest med filmen var dock Kylo Ren/Ben Solo, en karaktär som jag tycker är intressant och mångbottnad, tillhör väl det fåtal som verkligen gillar Adam Drivers rolltolkning. Samspelet mellan honom, Rey och Luke var filmens absoluta höjdpunkt för egen del. I de scenerna fanns embryot till en riktigt bra film, men tyvärr schabblades det bort, något som känns särskilt surt med tanke på att Lukes snöpliga slut troligen innebär att detta aldrig utvecklas vidare.

Betyg: 4/10.

Vad tyckte du själv om The Last Jedi?

HQ