Svenska
Blog
Det måste bli ett slut på trasiga open world-spel!

Det måste bli ett slut på trasiga open world-spel!

Den tropiska sandlådevärlden i Farcry 6 är väldans skoj att härja loss i. En ö-värld som påminner om Kuba, en diktator som ser ut att koka meth i Breaking Bad och troligen är inspirerad av Fulgenico Batista eller Fidel Castro eller bägge två. Själv får man bete sig som Che Guevara på crack – skjuta hajar med light machine gun och flyga minihelikopter in i en kyrkklocka, till exempel. På sina håll är spelet vansinnigt tjusigt, och det är verkligen fullproppat med saker att göra, alltifrån att störta en diktator till att spela domino, adoptera en handikappad hund vid namn Chorizo, mata (eller muta) en albatross och lösa halvluriga båtpussel i en fiskeby. Det är kul!

 

Att spela tillsammans med någon annan är ännu roligare. Att spela co-op blir ett sätt att umgås, att ägna sig åt nåt skoj medan man pratar med sin kompis, eller i mitt fall med mitt kusinbarn. Ett forum att snacka i om ditt och datt som inte skulle uppstå annars.

 

MEN! Det måste bli ett slut på detta med att släppa ofärdiga spel. Trasiga spel. Otestade spel. Buggiga spel. Fiender och NPC:s som beter sig stenkorkat. Obalanserad svårighet (det finns liksom ingen vits att låsa upp dom tiotusen uppgraderingar till alla vapen som finns i Farcry 6 när det ändå är så lätt att man kan störta fram med förbundna ögon). Vissa missions buggar ur fullständigt om man växlar mellan single-player och co-op och går överhuvudtaget inte att fullborda. Jag har blivit beskjuten av osynliga fiendehelikoptrar medan andra helikoptrar bara stannat i luften och upphört att attackera, och låtit sig bli nerskjutna med ett ärtrör om så är. Då dör liksom vitsen med ett first person shooter.

 

Om vi inte klarar av att utveckla stora open world-spel som fungerar som det är meningen med next gen-tekonologi, då får vi väl sluta med open world!? Helt och hållet. Det är väl klart att Ubisoft eller CD Projekt RED känner till att Farcry eller Cyberpunk inte är färdiga produkter vid release. Men det är ganska dyra leksaker, spelen kostar en tusenlapp i online-shopen, och då vill vi slippa osynliga helikoptrar eller stridstuppar som fastnar med tuppkammen i en banankartong.

 

Det GÅR ju att göra riktiga och ordentliga såna här spel, om man bara vill, och bryr sig. Rockstar kan ju. Och Nintendo. Rockstar eller Nintendo GÖR KLART The Legend of Zelda BOTW och Red Dead Redemption innan dom säljer spelen till oss.

 

Nu får branschen sluta ge oss trasiga sandlådespel. Farcry 6 skulle kunna vara helt fantastiskt om det fick den polish det behöver.

 

Eller hur?

HQ