Svenska
Blog
For helvede vad bra den är

For helvede vad bra den är

Skrivet av Erik den 5 maj 2021 kl 21:18

Det är inte alltid lätt att enas om saker och ting. Beatles eller Stones? Foppa eller Sudden? Kalles kaviar eller Svennes? Svåra val, såklart. Men att danskarna är bäst i norden när det kommer till att leverera högkvalitativa filmer och TV-serier kan vi väl ändå vara eniga om?

Och Thomas Vinterbergs senaste film, En runda till, är knappast något undantag från det påståendet. Oscarn för bästa icke-engelskspråkiga film som den knep häromveckan var så sjukt välförtjänt och även om jag inte tycker att den riktigt (men nära) når upp till samma skyhöga nivåer av briljans som Jakten, så är det fortfarande en uppvisning i filmskapande av den högre skolan. Berättelsen om ett gäng gymnasielärare som bestämmer sig för att testa en norsk forskares tes om att människor föds med en halv promille för lite i blodet och således fungerar bättre när lämplig mängd alkohol skjutsas in i blodomloppet är en lika delar tragisk som fascinerande historia. Att följa dessa herrar i medelåldern som alla tappat gnistan i livet en aning och hur deras tillvaro förändras när de helt sonika ser till att vara lite, lite berusade under stora delar av dygnet (även på arbetstid) är känsloladdat till tusen och team Vinterberg/Lindholm tar med oss tittare på en resa som bjuder på både mörker och ljus om vartannat.

Mads Mikkelsen storspelar, precis som övriga i ensemblen, och även om filmen verkligen inte skönmålar någonting med alkoholens inverkningar på såväl den egna kroppen som människorna i ens omgivning - så lyckas ändå En runda till få till en hel del mörkt humoristiska inslag under dessa spritdrypande fyllesvängar som gränsar till den där tragikomiska stämningen som genomsyrar Killinggängets mästerverk Torsk på Tallinn. Här finns ett flertal stunder som får en att kikna av skratt bara för att sekunder senare bytas ut mot en klump i magen. Allt är så himla skickligt iscensatt att det bara är att buga och bocka för uppvisningen. Det kanske kommer vara lite för mörkt för vissa, men själv älskade jag den något kopiöst från första till sista stund.

En runda till är ett mästerverk som du, om du inte redan hunnit göra det, definitivt borde ta en titt på.

HQ