Svenska
Blog

Rederiet i mitt hjärta

Skrivet av Erik den 22 januari 2021 kl 18:57

Jag reste tillbaka till min barndom i veckan. En nostalgisk färd tillbaka till torsdagskvällarna på nittiotalet i samma sekund som ledmotivet till Rederiet drog igång. Sambon och jag bestämde oss nämligen för att börja se om den gamla kryssningssåpan igen. Först lite skämtsamt när jag slog på det första avsnittet, redo att skratta oss sönder och samman över hur illa den åldrats, men i samma sekund som det klassiska ledmotivet började spelas och de välbekanta nyllena (Reidar! Gustav! Uno! Joker!) rullade förbi på skärmen översköljdes vi båda med så enormt mycket nostalgikänslor att det bara var att fortsätta.

Och den har ju åldrats alldeles utmärkt. Berättelsen om familjen Dahlén och deras kamp om herravälde över Östersjöns kryssningstrafik med skeppet M/S Freja lider såklart av samma problem som i stort sett alla såpoperor med flera extremt styltiga karaktärer med minst lika styltiga skådespelare, men det finns något avväpnande charmerande i en serie av den här sorten. Speciellt när man, trots skådespeleri som många gånger lämnar en hel del att önska, fattar tycke för merparten av karaktärerna och upptäcker hur svårt att värja sig mot alla underhållande (och kringelkrokiga) intriger som närmast kulspruteskjuts rätt i ansiktet på en. Man sugs in i berättelsen på direkten och jag kan, helt utan ironi, erkänna att jag är väldigt nyfiken på hur det ska gå för karaktärerna framöver.

Vi är tio avsnitt in i serien och det har redan hunnit avverkas såväl bombhot som otäcka mördartyper som kastar passagerare överbord, en väldigt ung Micke Persbrandt, självmord, internationell knarksmuggling, triangeldraman till höger och vänster, döda som vaknar till liv igen, ficktjuvar, galna ex-makar, pruttkuddsattacker, horribla lösmustascher, spelmissbruk samt en hel uppsjö av utpressningsförsök från folk och fä. Då har vi ändå över trehundra avsnitt (!) kvar innan vi sett färdigt rubbet.

Jag vågar knappt tänka på vad som ska hinna hända i serien innan dess.

Rederiet i mitt hjärta

Samtliga avsnitt av Rederiet finns på SVT Play

HQ