Svenska
Blog

Tidernas bästa svenska kriminalfilm

Skrivet av Erik den 28 november 2020 kl 17:05

Jag står alltid och velar lite när det kommer till att spika vilken av Bo Widerbergs två polisfilmer med "Mannen" i titeln som jag tycker mest om. Eller alltid och alltid. Det är inte så att jag inleder varje dag med att ägna två timmar framför spegeln där jag försöker förmå min spegelbild och mig själv att komma överens om Mannen på taket (1976) eller Mannen från Mallorca (1984) är den som ligger mig varmast om hjärtat. Men ibland snurrar absolut tankarna kring denna livsviktiga fråga och även om det knappast är ett dilemma som kanske inte jättemånga av er läsare kan relatera till, så tänkte jag nu avslöja vad jag kommit fram till.

Mannen på Mallorca är nog snäppet vassare ändå. Det hänger såklart på dagsformen och jag älskar verkligen Mannen på taket också. Men det är något med filmatiseringen av Leif G.W. Perssons finfina bok Grisfesten som verkligen talar till mig och filmen bara växer för varje gång jag ser den. Jag älskar samspelet mellan Sven Wollter (vila i frid, din jäkla kunggubbe) och Tomas von Brömssen som poliserna Jarnebring och Johansson vars uppgift är att hitta gärningsmannen som ligger bakom ett utstuderat postkontorsrån. Deras kemi är oklanderlig och det är underbart att höra när dessa två herrar diskuterar alltifrån bästa lunchstället ("korv eller inte?") till rena politiska utläggen där Wollter får gå igång på allvar och förklara varför han inte uppskattar McDonalds intågande i det svenska samhället.

Här sexar man inte till polisyrket och gör det heller inte skönmålat på något sätt, utan det är väldigt brunt och grått med en rätt hopplös känsla som ligger som ett täcke över hela utredningen och hur huvudpersonerna ständigt blir motarbetade av högre krafter inom såväl polisen som säkerhetspolisen. Glöm svulstiga actionsekvenser och minutiöst koreograferade eldstrider. Här finns inte ens någon kraschad helikopter som i Mannen på taket, men i gengäld bjuds det på en väldigt, väldigt svensk biljaktsekvens som får en att bli alldeles varm inombords. Det känns verkligen otroligt autentiskt hela tiden, men Widerberg ser också till att det blir både spännande och underhållande när mysteriet med vem som ligger bakom postrånet ska klaras upp.

Mannen från Mallorca finns uppe på SVT Play för tillfället och jag tycker definitivt du ska kika in den om du är det minsta lilla intresserad av bra svenska kriminalfilmer (eller bra sjuttiotalsthrillers överhuvudtaget). Jag vet att den är från åttiotalet, men känslan och utseendet doftar mer av French Connection med allt det beiga och gråa än åttiotalets mer utsvävande och färgglada produktioner.

Tidernas bästa svenska kriminalfilm

Sexhundranittiofem nyanser av brunt.

HQ