Svenska
En vecka med Nexus 7

En vecka med Nexus 7

Skrivet av donpipino den 23 oktober 2012 kl 13:07

Ja, det blev att jag köpte en Google Nexus 7 efter ganska mycket funderande. Den fanns inne på Media Markt här i Gävle så det var bara att slå till, 2290 kr.

Vad tycker jag om denna tablet som är tillverkad av ASUS då? Jag kommer gå igenom kategorierna var för sig, och börjar med design.

Design

Nexus 7 är en (som namnet antyder) 7 tums tablet. Det betyder att den är ungefär 3 tum mindre än iPad (9,7") och många andra tablets. Storleken gör att den är väldigt bra att hålla med en hand, och vikten (340 gram) gör att man kan hålla den i långa stunder utan att det blir ansträngande. Framsidan av Nexus 7 består i stort sett bara av skärmen (som jag kommer till senare). Det andra av intresse på framsidan är en kamera och ljussensor. Baksidan är tillverkad i en typ av plast med inslag av gummi, vilket gör att den är oerhört trevlig och lätt att hålla i. Telefoner och tablets tillverkade i metall eller vanlig plast blir oftast väldigt hala att hålla i, och det kan ju bli ett problem när enheten är så pass stor. Det enda av intresse på baksidan är en högtalare längst ner. Nexus 7 har ingen bakre kamera (Helt rätt val, vem tar kort med en surfplatta?).

Skärmen

För en surfplatta som kostar 2200 är skärmen makalöst bra. Det är en bakgrundsbelyst IPS-display på 1280x800 pixlar vilket ger den helt godkända pixeltätheten 216ppi, samma som till exempel Samsung Galaxy SII.
På max belysning är skärmen kanske inte lika ljus som konkurrenterna, men i övrigt ger den bra betraktningsvinklar och bra färger för att vara en IPS LCD (Jag föredrar AMOLED).

Hårdvara

Nexus 7 är bestyckad med ett Tegra 3 chipset, precis som HTC One X bland annat. Detta innebär att det är en fyrkärnig Cortex-A9 på 1,3 GHz per kärna. Den har 1 GB RAM och grafiken sköts av Nvidias egna 12-kärniga ULP Geforce. Den har 8 eller 16 GB inbyggt minne utan MicroSD-plats.

Mjukvara

Operativsystemet i Nexus 7 är Android, med den senaste versionen Jelly Bean (4.1). I detta version har Google jobbat mycket med att få Android att flyta på så bra som möjligt. Detta kallas för Project Butter . Den största skillnaden med Project Butter är att hela operativsystemet nu körs i 60 bilder per sekund, vilket gör att allt flyter på som, ja, smör.
Nytt i Android 4.1 är också Google Now, som är Googles svar på Apples Siri. Google Now kan ta fram information från internet via röstsökning och starta diverse program. Detta fungerar fullt ut bara i USA just nu, men tanken är att man ska kunna ta fram väder och sportresultat bland annat. Google Now är också en smart assistent som ska underlätta det vardagliga livet för användaren. Om jag till exempel lagt in ett möte i kalendern och lagt in adress, då kommer Google Now säga till mig när jag bör åka för att vara i tid, och den berättar också om eventuell trafik.

Google Now kollar också vad man söker på i webbläsaren Chrome (integritetskränkande kan tyckas) och håller koll på om man t ex bokat en tågbiljett, och påminner en om detta.

Ja, vad mer finns det att säga? Jag tror att jag har gått igenom det mesta i denna wall of text.

Nexus 7 är en helt fantastisk enhet, vissa recensenter kallar den till och med för den mest prisvärda elektroniska produkten någonsin och jag måste hålla med dem, det är omöjligt att hitta en annan produkt som har sådan grym prestanda för ett sådant attraktivt pris.

Om du funderar på att köpa en tablet, köp denna! Mer prisvärt än såhär blir det inte.

HQ