Svenska

Ett dygn med Xperia Z1

Skrivet av donpipino den 19 november 2013 kl 22:24

Förra veckan fick jag nog av min Sony Xperia S och beställde hem en Sony Xperia Z1, och igår fick jag hem den.
Vad tycker jag om den då? Jo, det hade jag tänkt skriva lite om nu!

Först och främst, herrejävlar vad snabb den är! Allt man gör sker ögonblickligen utan nåt lagg whatsoever. Har tidigare aldrig varit med om att Android fungerat så silkeslent, har alltid varit något lagg någonstans. Men med Z1 har jag inte varit med om en enda liten fördröjning någonstans, dock har ju jag bara använt telefonen i ett dygn, men är mäkta imponerad. Qualcomms chipset Snapdragon 800 är verkligen helt fantastiskt!

Telefonen är snygg, som tusan. Jämfört med Samsungs plastiga telefoner så är denna i en helt annan liga, med framsida och baksida helt i glas (väldigt likt iPhone 4/4s). Plus att tyngden på telefonen (170g) också bidrar till att telefonen känns exklusiv. Jag har alltid föredragit mobiler med lite tyngd i, det gör att de känns värdefulla.

Annars då? Z1 har fått mycket kritik för att ha dåliga betraktningsvinklar, men enligt mig är den kritiken (nästan) helt obefogad. Visst, den har inte betraktningsvinklarna som Galaxy S4, LG G2 eller iPhone 5s har, men det är heller inte något större problem. Snarare så kan det ses som en fördel ibland, då det gör det svårare för andra människor på bussen t ex. att se vad man gör på telefonen.

Har inte så mycket mer att säga eftersom jag bara använt den ett dygn, men kanske kommer en mer djupgående intrycksblogg lite längre fram!

Ett dygn med Xperia Z1

Fingeravtryck var det ja.

HQ

Varför jag hellre ser hockey än basket!

Skrivet av donpipino den 8 juli 2013 kl 15:26

Varför jag hellre ser hockey än basket!

När Miami Heat vann bucklan i NBA så använde Lebron James ordet "Jag" 18 gånger i hans mästerskapstal, men ordet "vi" användes inte en enda gång. När Chicago Blackhawks vann Stanley Cup använde lagkaptenen Jonathan Toews "vi" 14 gånger, och "jag" inte en enda gång. Är inte basket en lagsport? Det trodde iallafall jag ;-)

HQ

Årets bästa album är...

Skrivet av donpipino den 22 december 2012 kl 16:58

Carolus Rex med Sabaton!

Motivering:
Redan när Sabaton berättade att deras nästa album skulle handla om Karl XII och uppgången och fallet av Sveriges stormaktstid blev jag genast exalterad, då jag alltid funnit den tiden i Sveriges historia intressant.

Det unika med albumet är att det finns i två versioner, en svensk och en engelsk version. Texterna skiljer sig något emellan versionerna, men i stort sett är det samma handling i låtarna.

Sabaton har alltid gjort fantastiskt bra musik, men denna gång har de överträffat sig själva hundra gånger om. Till en början tyckte jag att den svenska versionen var överlägset bäst, främst då det var så ovanligt att höra deras låtar på svenska. Men med tiden växte den engelska versionen mer och mer, och nu är det nog jämnt skägg mellan de två.

Bästa låtar: Lejonet från Norden, Karolinens Bön, Carolus Rex och Ruina Imperii

Om ni inte lyssnat på detta album, gör det för sjutton gubbar!

Vilket album tycker du varit bäst i år?

Årets bästa album är...

Ett stort plus är också att omslaget är sjukt häftigt. Omslaget till höger är det som följer med den svenska versionen.

En vecka med Nexus 7

En vecka med Nexus 7

Skrivet av donpipino den 23 oktober 2012 kl 13:07

Ja, det blev att jag köpte en Google Nexus 7 efter ganska mycket funderande. Den fanns inne på Media Markt här i Gävle så det var bara att slå till, 2290 kr.

Vad tycker jag om denna tablet som är tillverkad av ASUS då? Jag kommer gå igenom kategorierna var för sig, och börjar med design.

Design

Nexus 7 är en (som namnet antyder) 7 tums tablet. Det betyder att den är ungefär 3 tum mindre än iPad (9,7") och många andra tablets. Storleken gör att den är väldigt bra att hålla med en hand, och vikten (340 gram) gör att man kan hålla den i långa stunder utan att det blir ansträngande. Framsidan av Nexus 7 består i stort sett bara av skärmen (som jag kommer till senare). Det andra av intresse på framsidan är en kamera och ljussensor. Baksidan är tillverkad i en typ av plast med inslag av gummi, vilket gör att den är oerhört trevlig och lätt att hålla i. Telefoner och tablets tillverkade i metall eller vanlig plast blir oftast väldigt hala att hålla i, och det kan ju bli ett problem när enheten är så pass stor. Det enda av intresse på baksidan är en högtalare längst ner. Nexus 7 har ingen bakre kamera (Helt rätt val, vem tar kort med en surfplatta?).

Skärmen

För en surfplatta som kostar 2200 är skärmen makalöst bra. Det är en bakgrundsbelyst IPS-display på 1280x800 pixlar vilket ger den helt godkända pixeltätheten 216ppi, samma som till exempel Samsung Galaxy SII.
På max belysning är skärmen kanske inte lika ljus som konkurrenterna, men i övrigt ger den bra betraktningsvinklar och bra färger för att vara en IPS LCD (Jag föredrar AMOLED).

Hårdvara

Nexus 7 är bestyckad med ett Tegra 3 chipset, precis som HTC One X bland annat. Detta innebär att det är en fyrkärnig Cortex-A9 på 1,3 GHz per kärna. Den har 1 GB RAM och grafiken sköts av Nvidias egna 12-kärniga ULP Geforce. Den har 8 eller 16 GB inbyggt minne utan MicroSD-plats.

Mjukvara

Operativsystemet i Nexus 7 är Android, med den senaste versionen Jelly Bean (4.1). I detta version har Google jobbat mycket med att få Android att flyta på så bra som möjligt. Detta kallas för Project Butter . Den största skillnaden med Project Butter är att hela operativsystemet nu körs i 60 bilder per sekund, vilket gör att allt flyter på som, ja, smör.
Nytt i Android 4.1 är också Google Now, som är Googles svar på Apples Siri. Google Now kan ta fram information från internet via röstsökning och starta diverse program. Detta fungerar fullt ut bara i USA just nu, men tanken är att man ska kunna ta fram väder och sportresultat bland annat. Google Now är också en smart assistent som ska underlätta det vardagliga livet för användaren. Om jag till exempel lagt in ett möte i kalendern och lagt in adress, då kommer Google Now säga till mig när jag bör åka för att vara i tid, och den berättar också om eventuell trafik.

Google Now kollar också vad man söker på i webbläsaren Chrome (integritetskränkande kan tyckas) och håller koll på om man t ex bokat en tågbiljett, och påminner en om detta.

Ja, vad mer finns det att säga? Jag tror att jag har gått igenom det mesta i denna wall of text.

Nexus 7 är en helt fantastisk enhet, vissa recensenter kallar den till och med för den mest prisvärda elektroniska produkten någonsin och jag måste hålla med dem, det är omöjligt att hitta en annan produkt som har sådan grym prestanda för ett sådant attraktivt pris.

Om du funderar på att köpa en tablet, köp denna! Mer prisvärt än såhär blir det inte.

Vad använder ni era tablets till?

Skrivet av donpipino den 14 oktober 2012 kl 21:42

Efter att ha läst Aaandy:s blogg om Googles egna platta Nexus 7 blev jag själv ruskigt sugen på att skaffa en.

Men så kom jag på, vad tusan använder man tablets till? Jag har inte riktigt förstått hela grejjen med tablets, då man (iallafall jag) har datorn tillgänglig för det mesta, annars är mobilen med mig jämt.


Det som intresserar mig med Nexus 7 är att man får väldigt mycket tablet för ett litet pris ( 2200 kr)

En grej jag funderat på är storleken på den. Nexus 7 är på 7" (well duh), vilket är mindre än t ex iPad och många andra tablets. 7 tum låter väldigt litet (min telefon är på 4,3") men av vad jag har hört så är det en väldigt bra storlek ändå då många tycker att iPad är för stor för att ha med sig enkelt.

Så, vad använder du din tablet till? Spelar ingen roll om du har en från Apple, Samsung, Asus eller Sony, jag vill veta vad Du gör med din tablet.

Vad använder ni era tablets till?

Jag vill ha dig, men ändå inte..