Svenska
Om jag fick bestämma i The Streaming Wars

Om jag fick bestämma i The Streaming Wars

Skrivet av Ano92 den 17 januari 2020 kl 12:10

Under 2019 talades det frekvent om det kommande streaming-kriget. När både Apple Tv+ och Disney+ tillslut lanserades bröt stridigheterna ut på allvar. Netflix enda fiende är inte längre sömn och Jeff Bezos satte ner foten och beordrade Amazons videodivision att skapa en megahit. Även om Apples serier inte fått någon jättespridning ännu så anser jag att For All Mankind var förra årets bästa nya tv-serie och The Mandalorian hos Disney har onekligen varit en stor hit. 2020 eskalerar konflikten ytterligare då HBO Max och Peacock ger sig in i leken (på den amerikanska marknaden). De närmsta åren kommer det helt enkelt att spenderas en väldans massa kosing (fyrtiotusen miljarder kronor) och det är ju som vi alla vet väldigt mycket pengar. Tjänsterna behöver locka prenumeranter och för det behövs det egna hits.

Om någon sida hade rekryterat mig för att leda deras trupper ut i strid så hade jag satsat på följande franchises för att få mig en egen megahit:

Harry Potter: The Series
På samma sätt som Disney+ lanserades med The Mandalorian i spetsen skulle HBO Max kunna stoltsera med den första tv-serien i Harry Potters magiska värld. The Wizarding World är väl en av få franchises som skulle kunna mäta sig mot Star Wars och en fläskig Hogwarts-serie hade varit det första jag slungade pengar på om jag fick ansvaret.

Brandon Sandersons Cosmere
Brandon Sanderson är den absolut mest kända fantasyförfattare vi har idag som ännu inte har fått en tv-serie eller film baserad på hans böcker. Att han dessutom är en av vår tids mest hyllade författare skadar inte heller. Brandon Sanderson har för närvarande boken med det högsta betyget på Goodreads (tänk motsvarande nummer 1 på imdb top 250) och i stort sett alla hans serier är unisont hyllade. Sanderson skriver episk fantasy i modern take med extra fokus på action. Mistborn och The Stormlight Archive måste adapteras snarast möjligt!

Red Rising
Århundradets revenge-tale i en tydlig scifantasyvärld med grymma karaktärer. Klassklyftorna i världsbygget och Battle Royale-inslagen hade gjort det lätt att sälja in konceptet. Hunger Games må kännas något mossigt idag men med Red Rising hade det gått att locka den enorma tonårspubliken utan att alienera oss andra. Pierce Browns böcker är som skrivna för att adapteras med sitt vansinniga driv framåt. Jag hade spelat in tre filmer på en gång och marknadsfört min tjänst med denna pärla.

Saga
Star Wars för alla andra än Disney. Det finns plats för mer än en Space Opera och i Image Comics Saga finner jag allt jag söker. Jag hade köpt upp rättigheterna och anlitat Weta Workshop för att skapa mig min alldeles egna galax långt borta.

En serie om romarriket
Visst, HBO har redan gjort Rome. Men den serien är gammal och även om den är bra är den inte allt man hade kunnat önska sig. Jag hade ögonaböj beordrat en fläskig storproduktion av de puniska krigen (eller valfri annan fascinerande epok under romarriket).

Nästa band of Brothers
Jag kommer nog aldrig få nog av WW2 och det verkar vara en ganska så universell besatthet. Apple Tv+ har redan fattat detta och avsatt ett par hundra miljoner för att göra nästa storsatsning. Hanks & Spielbergs nya Masters of the Air lovar på förhand otroligt gott men det finns alltid plats för fler berättelser på detta tema.

En datoranimerad storproduktion
Tänk er stilen från Blizzards cinematics. I en knivskarpt animerad serie så kan fantasin flöda fritt och i princip allt går att realisera utan att ta hänsyn till skådespelare eller miljöer. Netflix visade med sin mästerliga Love, Death and Robots att det går göra snygg animation utan att det blir övermänskligt dyrt. Jag tror verkligen på konceptet. Med en sådan här satsning skulle man också kunna rida på vågen som kommer ur att vara först. Likt hur Avatars framgång mycket hänger ihop med att det var den första filmen som visade upp 3D på ett bra sätt så skulle en sådan här animerad vuxenserie kunna rida på styrkan att vara först ut med att visa upp stilens fördelar. Vågar man föreställa sig en mörkare och mer episk version av Zelda? Jag hade satsat hela min östfront på det kortet.

Om du hade fått ta över befälet över en streamingtjänst, vad hade du satsat på?

HQ