Svenska
Blog

'*•.¸.•*'moviefreaks magiska julakalender (4)¸.•*'*•.¸

Dagens lucka: mysko sci fi, spionfasoner och musikalisk mytologi

Årets bästa filmer
9) Midnight Special

Filmen förklarar inte särskilt mycket, men är samtidigt resonlig och man förstår sig på filmens grund. Det är inte heller späckat med detaljer, men samtidigt är den fylld av fina detaljer. Filmen är mystisk, men samtidigt väldigt självklar. Filmen i sig är ingenting speciellt... men är samtidigt väldigt, väldigt speciell. Låter det snurrigt?

Det beror nog på att det är svårt att förklara filmens tjusning. Förmodligen svårare att rekommendera; antingen gillar man den eller så slösar man sin tid. Men allt jag vet är att den nedtonade handlingen, de små mänskliga ögonblicken, det långsamma tempot och den drömska sci fi-atmosfären. Kanske du också gör det?

Årets bästa tv-serier
9) The Americans

Sedan den oerhört starka säsongsavslutning i säsong 3, står spionernas dotter inför ett svårt val - ett val som inte riktigt är ett val; hon måste leva med sanningen om att hennes föräldrar motarbetar alla amerikanska intressen för att tjäna Sovjetunionen, samtidigt som kalla krigets puls vibrerar allt högre för de amerikanska ryssarna.

The Americans har inte kunnat släppa taget om mig sedan det briljanta pilotavsnittet och efter fjärde säsongen är jag kanske mer engagerad än någonsin. Seriens förmåga att klistra fast tittaren med små medel och dess känsla för subtilitet gör The Americans till ett måste i tv-soffan. Om nu bara förbannade Netflix kunde skynda sig och lägga in den fjärde säsongen någon gång...

Årets soundtrack
Moana

Många filmer, spel och serier i år har haft lysande soundtracks. The Neon Demon är ett lysande exempel, likaså Kubo & The Two Strings och Overwatch. Men ingenting i år - ingenting - kan jämföra sig det musikaliska blodet som Disneys senaste storfilm, Moana.

I Moanas fall är musiken, sången och rytmen filmens liv, dess blod, dess själ. Faktum är att jag inte kan tänka mig den här filmen utan musikens emotionella kraft; där sången påminner de isolerade öborna om sitt förflutna; där musiken guidar dig mot ditt öde; och där visan omfamnar den polynesiska andan. Med talanger som Auli'i Cravalho, Mark Mancina, Lin-Manuel Miranda och Jemaine Claiment (som står för min Bowie-influerade favoritsång), har Disney skapat ännu en klassiker...

'*•.¸.•*'moviefreaks magiska julakalender (4)¸.•*'*•.¸

HQ