Svenska
Blog

'*•.¸.•*'moviefreaks magiska julkalender (2) ¸.•*'*•.¸

Årets bästa filmer
11) The Boy and the Beast

Boy and the Beast är rena rama lyckopillret och det har vi Mamoru Hosoda, mästare på känslor och geniet bakom Girl Who Leapt Through Time, att tacka för. Redan i filmens förtexter blir man så varmt välkomnad av den festliga musiken och magiska undanflykter att man inte kan göra annat än att sittdansa till filmens trivsamma familjesentimentalitet.

Medan filmen saknar den emotionella kraften från exempelvis Wolf Children och förlitar sig på lite väl många klyschor, består filmens styrka i den älskvärda dysfunktionella relationen mellan odjuret och pojken, där både lärare och elev lär sig saker om sig själva de aldrig hade lärt sig om det inte vore för varandras påfrestande sällskap...

Årets bästa tv-serier
11) Stranger Things

Så fort synthtemat i serieintrot spelades upp, visste jag att jag hade någonting alldeles särskilt att se framemot; genom den perfekta balansen mellan mys och skräck fick vi ett ruggigt litet Stephen King-flörtande äventyr som snabbt - och välförtjänt - blev en popkulturell succé.

Serien kan nog bäst beskrivas som det J.J. Abrams Super 8 aldrig riktigt blev; en kärlekshyllning till 80-talets Spielberg-magi och Goonies-nostalgi, där allt från barnskådespel till foto briljerar. Visst, vissa scener fungerar inte alltid och Wynona Ryder gör inte mycket annat än att vara hysterisk, men det finns tillräckligt många twister som får Stranger Things att ge kraftig mersmak.

Årets bästa slut
Star Wars: Rebels, säsongsavslutning

Rebels har inte en lätt uppgift. Inte nog med att serien måste följa upp den briljanta Clone Wars-serien - den måste också stå på egna ben, vilket den tyvärr inte alltid lyckas göra. Den har nämligen förmågan att alltför ofta snubbla över sig själv när den försöker vara dramatisk.

Men när serien verkligen vill, kan den vara så inspirerad och mäktig att jag får tillbaka hoppet om serien. När fan-favoriten Ahsoka i den andra säsongsfinalen mötte sin mästare, var det som att tiden stod stilla och vad som följer är ett slag som bara kan sluta på ett sätt. Eller? Det konstnärligt tvetydiga slutet är inte bara gripande, utan visar också prov på seriens sanna potential.

'*•.¸.•*'moviefreaks magiska julkalender (2) ¸.•*'*•.¸

HQ