Svenska
Blog

Oh, what a film! WHAT A LOVELY FILM!!!

Herrejävlar!

Krut, bensin, eld, vansinne!

Stryk, fart och adrenalin, ursinne!

Rena våldssymfonin! Rena vredespoesin! Rena rockoperan!

WITNESS THIS! Njut av varje sekund! Skrik av lycka! Låt hyperbolerna hagla! En ny, våldsam actionklassiker är född: Mad Max - Road Fury

Jag lämnade biografen med ett fånigt leende på läpparna. Hänförd, lyrisk, paff. Vilken intensiv upplevelse! Vilket lekfullt och uppfinningsrikt vidunder! Wow! Med skakande händer plockade jag ut plånboken och övervägde på allvar att se filmen igen. Det var adrenalinet i blodet som talade, det var törsten efter mer motorolja och blod som övervägde möjligheten att utsättas för den ballistiska attack för sinnena som var Mad Max. Men nej, jag var tvungen att lugna ner nerverna. Dämpa den extas som rusade i mig. Nej, Valhalla inväntar mig inte ännu! Fram tills dess, kan jag väl kort berätta om denna underbara film.

Filmen fullständigt brinner av passion, liv och personlighet och det märks i filmens fyrverkeri till foto. Det är som att George Miller dagdrömt allt detta vansinne in i minsta detalj i flera år, där allt du ser och hör känns relevant och självklart - raffinerad, konsekvent och finputsad känns filmen. Så aggressiv, så makaber, så vacker är Fury Road i sitt berättande. Det är nog såg här Miller alltid föreställt sig Mad Max värld.

Det märks också, redan i filmens första minuter, att regissören George Miller behärskar konsten att kasta åskådaren in i lorten och få denne att älska varje enskild sekund av det. Det är en fåordig film som låter karaktärer tala för sig själva genom handlingar och reaktioner, där filmens driv och motor framställs enkelt och som håller fast dig som likt rostiga spikar genom handflatan. För genom filmens enkla premiss levereras en hänsynslös historia om frigörelse, överlevnad och att visa sitt värde i ett rasande tempo som aldrig tycks bromsa; tvärtom blir varje minut som går bisarrare, brutalare och bättre, knappt så att man får andrum! Och när andrummen väl kommer - tysta stunder som tar väl vara på karaktärerna och deras väsen - laddar man bara om inför nästa explosiva massaker, som blir vildare och galnare än föregående actionspektakel.

Behöver jag verkligen säga mer? Mad Max: Fury Road är ett fantastiskt hantverk. Ett genuint konstverk. Ett häftigt actionmästerverk. En magnifik uppvisning i hur man injicerar nytt liv i actiongenren och höjer ribban så jävla högt, att actionfilm nu för evigt kommer att överskuggas av det raseri, vanvett och eldsprutande elgitarrer som Fury Road bjuder på. Glöm Hobbit-trilogin, Fast & Furious-serien, Age of Ultron och alla andra stela actionäventyr. Mediocre, MEDIOCRE! Kungen av gasolin, våld och galenskap är krönad - George Miller är hans namn, ett namn som för alltid kommer att ljuda i actiongenrens och Valhallas hallar.

Film blir fan inte mer metal än så här...

Oh, what a film! WHAT A LOVELY FILM!!!

Nå, vad säger du, din halvätna mask? Är du värdig nog att haka på badass-duon Furiosa & Max och gå loss på både rötägg och råskinn?!

HQ