Svenska
Blog

Korra - A CLIP SHOW?!

S0408 - "Remembrances"

Igår kom oväntade nyheter från både recensenter och från producenterna själva: tack vare Nickelodeons topphöns, skars budgeten ner för Book 4 ner till den grad att skaparna var tvungna att göra en "clip show" - ett avsnitt i en serie som återanvänder gammalt material, oftast i syfte för att förbereda tv-publiken inför finalen av en tv-serie eller helt enkelt för att man måste fylla i en lucka på grund av budgetstrul.

"Remembrances" agerar som båda och; avsnittet i sig fungerar som en sista lättsam stund innan finalen drar igång på allvar och använder sig av klipp från tidigare säsonger för att reflektera och påminna tittaren vad som har hänt hittills. Denna reflektion är uppdelad i tre separata delar: en träningssession mellan Wu och Mako, en diskussion mellan Asami & Korra och en mover-synopsis från Varrick själv. Så de som kanske förväntade sig en ny "The Ember Island Players" - en av de mest snillrika "clip shows" som har gjorts - kan direkt dämpa förväntningarna.

Personligen avskyr jag denna typ av recap-episoder, i både studio-produktioner och i animerad form. Medan det ändå är fullt förståeligt varför man gör clip shows, är det ingen tillfällighet att denna typ av avsnitt kallas för "cheaters" för det är svårt att inte undgå känslan av att ha blivit snuvad på ett riktigt Korra-avsnitt; framförallt när förra avsnittet slutade med en sådan retlig cliffhanger.

Men åtminstone var jag någorlunda beredd på det och ska jag vara helt ärlig, är avsnittet inte så illa. Avsnittet tar efter de mer klipska "clip show"-varianterna och det märks att man har gjort sitt bästa för att åtminstone placera alla flashbacks i en reflekterande och trovärdig inramning. Det finns åtminstone fem minuter ny animation som prydligt komprimerar händelser och karaktärsutvecklingar från föregående säsonger, även om det inte handlar om särskilt mycket mer än några dialoger. Jag är även tacksam att inget särskilt hände i detta avsnitt; hade något viktigt hänt i storyn, men som sölades ner av nedskuren budget och återanvända klipp, hade jag varit sur. Men eftersom detta är mer av ett reflektions-avsnitt, gör det inte så mycket. Det är bara tråkigt att behöva vänta ännu en vecka på den riktiga fortsättningen.

Jag uppskattar exempelvis att Mako görs mer sympatisk när han reflekterar över hur illa han hanterade sina kärleksrelationer. De kritiska kommentarerna han får av Wu och sin farmor påminner om den kritik som serien har fått för och gör sig bra som självmedvetna "bryta-genom-fjärde-väggen"-kommentarer. Småroliga chibli-huvuden poppar även upp i ett försök att piffa upp det gamla materialet, vilket inte direkt skadar det hela, men gör inte så mycket väsen av sig heller.

Under tiden dricker Korra och Asami te framför en varm solnedgång och diskuterar huruvida världen behöver en Avatar överhuvudtaget. Det är en diskussion som förts tidigare i säsongen, men jag gillar hur det poängteras att Avataren är viktig på ett symboliskt plan, lite som resonemanget White Lotus förde i The Last Airbender. För Korra är mer än bara någon som kan bända fyra element; hon är en inspiration för världen och det är viktigt att bevara den bilden. Jag gillar även hur idealistisk och optimistisk Asami är som karaktär. Man kan liksom aldrig få för mycket Asami.

Medan dessa delar inte riktigt kommer fram till några banbrytande insikter, är det ändå värt att ta sig igenom enbart för Varricks del. För det märks att produktionsteamet haft som roligast med Varrick och som passar på att driva med sig själva (det närmaste som detta avsnitt kommer Ember Island Players, faktiskt). I denna del knåpar Varrick ihop storyn för en ny Nuqtuq-rulle medan han och Bolin seglar mot Republic City: Nuqtuq måste denna gång tampas med "The Fearsome Foursome" - en kriminell organisation bestående av samtliga av seriens antagonister - för att rädda dagen och omringas av damer.

Med andra ord lindar Varrick in flera actionscener från tidigare säsonger och ersätter Korras insatser till Bolins hjältedåd. Bara saker som att man klipper in Bolins ansikte i Korras andejätte, att Unalaq blir utfryst från resten av skurkarna (en liten wink till kritiken som Unalaq har fått som antagonist) och att man förklarar otydliga storyelement som Jinoras roll i Book 2-finalen som ett magiskt sago-element är helt och hållet klockrent. Det är genuint roligt och helt utflippat.

Men med det sagt, hur värt är det egentligen att se "Remembraces"? Tja... medan det är beundransvärt hur mycket möda det har lagts på denna episod med tanke på de olyckliga omständigheterna, missar man ändå inte särskilt mycket. Faktum är att det faktiskt går bra att skippa denna om man vill dra igenom hela säsongen efter att de sista avsnitten sänds, eller man om man rentav planerar en Korra-maraton i framtiden. Men är man ett fan av Korra, så bjuder avsnittet ändå på ett par rejäla skratt och några intressanta reflektioner. För det är en överraskande trevlig episod och långt ifrån den soppa många förväntade sig.

"Remembrances" är i korthet ingen ny "Ember Players": det är en traditionell clip show som fungerar mer som en kul liten bonus. Det är förstås tråkigt att Nicks jävelskap tvingade fram en clip show (det var antingen det eller att sparka staff), men lyckligtvis väntar fem nya avsnitt utan budgetnedskärningar. För hittills är säsongen fortfarande riktigt bra och om ryktena stämmer, planeras det att klumpa ihop de sista avsnitten till en enda lång, oavbruten final.

Korra - A CLIP SHOW?!

Det är inte ditt fel att Nickelodeon ratar sin bästa franschise, Korra...

HQ