Svenska
Blog

Korra slutar sändas på tv

Var i full färd att skriva recensionen av förra veckans avsnitt, tills jag snubblade över en rätt upprörande notis från Bryan Konietzko angående Legend of Korras framtid: resterande avsnitt av säsongen kommer att plockas bort från Nick's tv-sändningsschema och kommer istället att exklusivt sändas online.

Det handlar alltså inte om att serien är nedlagt på något sätt och man kommer att fortsätta kunna glutta på Korra online. Precis som vanligt. Men det är ändå frustrerande att se hur fortsatt dåligt den här serien behandlas av de högre hönsen hos Nickelodeon.

Att online/streaming-eran har kommit ikapp televisionen kommer inte som någon större överraskning och det märks väldigt tydligt i fallet Korra: Nickelodeon har nämligen inte bara varit obönhörligt usla på att marknadsföra/uppmärksamma kanalens överlägset bästa serie, de vet uppenbarligen inte heller hur man ska hantera sin publik längre.

Nick har gjort det svårt för trogna tv-tittare när de ständigt ändrar sändningstider (då de senaste sändningstiderna har varit rena rama Firefly-farsen enligt amerikanska tittare) och ännu svårare för online-tittare när de inte lägger upp avsnitten på sin egen hemsida (som de annars brukade göra). Nick lyckades även läcka ut fyra avsnitt på nätet förra månaden och kanalen tvingades pumpa ut avsnitten för att hinna ikapp det läckta materialet, utan någon som helst effektiv reklam. Är det då verkligen så konstigt att tittarsiffrorna har gått ner med tiden? Att folk föredrar att pirata serien?

Och nu när serien plockas bort från tv, lär det bara skapa ännu mer dålig kommunikation med tittarna och dessutom öka risken för ännu fler läckor online, vilket lär leda till ännu mer förvirring och frustration kring sändningarna.

Fans har i åratal sagt att Nickelodeon sabbar Avatar/Korra och just nu är det smärtsamt tydligt att kanalen inte förtjänar franschisen. Jag kan bara tänka mig hur jävligt det måste vara för serieskaparna att få sin briljanta tv-serie från sitt originalformat och kastas ut i kylan i mitten av säsong 3 - en säsong som verkligen hade förtjänat tittarsiffrorna.

Det verkar som att Nick inte längre har plats med en välskriven, spirituell och ambitiös serie som Legend of Korra. Barn-publiken, som mest troligt inte följer serier online, kan istället kika på repriser av den numera hjärndöda Svampbob-serien och billigt sitcom-skräp dagarna i ända. Trots att den nya säsongen har hyllats av kritiker och fans, handlar det bevisligen inte om kvalitet i slutändan. Bara siffror. Föga förvånande.

Nåja. Legend of Korra kommer som sagt fortsätta att visas online och jag är tacksam att det inte handlar om någon nedläggning, för Book 4 kommer garanterat att bli av. Jag hoppas bara att den begränsade tittarmetoden inte skadar serien ännu mer i fortsättningen och att Nick inte fumlar till det igen.

Imorgon klockan 2 på natten kommer avsnitt 8 - "The Terror Within" - att visas. Var och när resten av säsongen kommer att läggas upp vet man dock inte ännu. På Korra-panelen hos Comic-Con imorgon kommer mer information att ges.

UPDATE: Från och med 1 augusti kommer Korra att visas genom Nick.com, Amazon, Google Play, Xbox och Hulu. Fler tjänster kan tillkomma.

Källa: Korra Nation.

Korra slutar sändas på tv

Vad är era tankar kring serien och Nickelodeon? Är televisionen död? Består kanalen av inkompetenta klåpare? Är serien inte tillräckligt "barnvänlig" för att engagera kanalens kärnpublik?

HQ