Svenska
Att vara feminist idag, del 1

Att vara feminist idag, del 1

Skrivet av Ztoky den 5 oktober 2015 kl 10:10

Då var det dags igen för ett nytt inlägg och som igår så blir det något som är väldigt personligt och något jag drivs av. Det är som rubriken hänvisar till: Feminism. Det är något jag har lärt mig otroligt mycket om när jag var tillsammans med en av de mest drivande feministerna som jag har träffat.

Jag kan börja med ett berätta kortfattat att jag och mitt ex flyttade isär för ungefär en månad sedan. Vi hade varit tillsammans i ungefär fyra och ett halvt år. Under dessa tider så har hon varit en mentor och en otroligt berikande källa till att förbättra mig själv.

Feminism var något jag hade ett hum om innan vi blev tillsammans och det var något som jag visste att jag var redan sedan tidig ålder. Dock något ni antagligen vet (gaming communityn har generellt starka åsikter om feminism ) så är feminsim ett väldigt, väldigt brett ämne.

Jag skriver detta inlägg för att visa er min inställning till hela begreppet feminist och jag önskar att ni kanske också lär er något nytt när ni har läst detta.

Först och främst ifall du är helt "lost" när det kommer till vad ordet feminist betyder så är det (taget från lexikon): "kvinna som arbetar för jämställdhet mellan könen". Kollade precis upp det och de var inte detta jag trodde jag skulle få se, haha. Hmm senast jag kollade i ett lexikon så stod det för jämställdhet och i detta fallet så var det väldigt specifikt att det kvinnliga könet kämpar för jämställdhet.

Nu börjar jag diskutera med mig själv.. Detta innebär då enligt detta specifika lexikonet att vi män inte kan klassificera oss som en feminist, eller? Intressant men samtidigt väldigt märkligt, detta är bra för detta kan göra mitt inlägg lite mer intressant ändå.

Jag tar upp direkt då att jag tycker att ordet feminist är ett riktigt smutskastat ord. När jag läste detta i lexikonet gjorde det hela inte bättre. Den stereotypsika feministen är många gånger: en kvinna som nästintill hatar män och vill (många gånger) sparka ut mannen ur maktpositioner och placera sig själva där. Allt är liksom bara svart och vitt, detta är så otroligt sorgligt att den stereotypiska synen på feminister har blivit så "hemsk".

Ett bättre och fräshare ord för feminism skulle kunna vara: "Ekvalist" (tack Jesper min kompis för idén).
För feminism för mig är inte vad detta lexikonet har förklarat, det är som jag sa innan kämpan för allas rättigheter och jämställdhet. Rättvisa är också ett bra ord för det här, detta utövas av människor idag överallt i världen hela tiden. Feminism har blivit den nya internationella religionen (konspirations teorier var det förr), det är sådant känsligt ämne att många gånger tror jag att folk skulle kunna bli våldsamma om man inte har "rätt" åskiter.

Jag skäms över att kalla mig själv som feminist idag när jag vet att generellt så är feminister riktigt obehagliga människor som lever inuti en bubbla fylld av hat och konservativa åsikter. Blir bara förbannad över allt jag har hört från min bästa kompis om saker hon läser på forum. Just där är det som en kult, alla är likasinnade och om någon skulle komma med någon invändning så blir du hatad, smutskastad och förlöjligad.

Dom går emot grund prinicipen av vad feminism står för, alla har ju faktiskt rätt till en åsikt och feminism finns också för att vi ska kunna utveckla synen på ojämställdhet. För att vi ska kunna göra det så måste man ställa provocerande frågor och ifrågasätta allt.

Jag tänkte avsluta detta inlägg här för jag känner att det blev lite väl långt men jag ska dela upp det i två delar (kanske tre).Hoppas att det har varit en intressant läsning, jag tycker själv att det är otroligt roligt att diskutera feminism och ser framemot att skriva resterande inlägget framöver.

LET THE DISCUSSIONS BEGIN!

/Ztoky

HQ