Svenska
Imponerande animerad kortfilm

Imponerande animerad kortfilm

Skrivet av WCAnkan den 25 november 2012 kl 17:21

Jag gillar att pyssla med 3D och har därför länge varit intresserad av The Blender Foundations (TBF) film Sintel, som helt är skapad med 3D-programmet Blender. Glömde dock bort den då en massa annat kom emellan, men nu har jag äntligen sett den.

Filmen är skapad som avsikt att förbättra samt sätta Blender på kartan som ett seriöst alternativ bland dagens 3D-program. TBF samlades och bestämde sig för att skapa filmen på sju månader. De var endast sju artister och två utvecklare, men hoppades ändå på att få filmen upp till åtta minuter lång.

Filmen finansierades till en början av sponsorer, men TBF fick senare stöd av Nederländska filmfonden och kunde därför förlänga projektet till tio månader samt anställa fler personer. Under arbetet så blev filmen längre och slutade på nästan 15 minuter och arbetstiden nära 18 månader. Filmen hade premiär den 27:e September 2010, i staden Utrecht i Nederländerna. Filmen handlar om flickan Sintel som hittar en skadad drakunge som hon tar hand om. Draken, som får namnet Scales, blir kidnappad och Sintel ger sig av för att rädda honom.

Det tål att sägas; filmen är mycket kort. Animeringen och produktionen är inte i klass med det som Disney, Pixar eller Dreamworks Animation visar upp varje år. Men samtidigt måste man tänka på att detta är en film skapad i ett 3D-program som är helt gratis. Jag trodde verkligen inte att Blender var kapabelt till något av detta slag. Ja, jag är imponerad.

Hela filmen finns sedan ett tag tillgänglig på filmens officiella hemsida i upplösningar upp till 2k med 40 undertexter, till och med svenska finns att tillgå. Den finns även som en Blu-ray-fil för de som vill.

http://www.sintel.org/

Kan även passa på att tipsa om en bakom kulisserna-film som är en timme lång, som visar allt från skisser, hur arbetet gick till och alla problem som uppstod under de 14 månaderna. Intressant för alla, vare sig man gillar att rita eller modellera.

http://www.youtube.com/watch?v=IN6w6GnN-Ic

HQ